Майже чверть українців не знає у яких продуктах містяться трансжири: вперше в Україні дослідять склад продуктів на вміст шкідливих жирів
Тістечка, морозиво, шоколад, чипси, картопля фрі – це далеко не повний перелік продуктів у яких можуть міститися шкідливі для здоров’я людини трансжири. Їх вживання може викликати серцево-судинні захворювання, ожиріння, рак, цукровий діабет та інші серйозні захворювання. Для того,щоб вилучити ці небезпечні речовини з раціону громадян в Україні вперше проведуть дослідження щодо вмісту трансжирів у харчових продуктах. Про його проведення повідомив Центр громадського здоров’я України.
За даними ВООЗ щороку в світі помирають півмільйона людей від серцево-судинних хвороб, спричинених надмірним споживанням трансжирів. Вживання ненасичених жирів може спричинити виникнення ішемічної хвороби серця, раку, цукрового діабету, розладів імунної системи, підвищення рівня «поганого» холестерину та зниження «хорошого».
«Високий індекс маси тіла, ожиріння – результат вживання так званих нездорових продуктів, це в подальшому впливає на ризик виникнення неінфекційних захворювань. Трансжири відкладаються у вигляді атеросклеротичних бляшок на судинах, що викликає ішемічну хворобу серця, інфаркти, інсульти. Ці хвороби – лідери причин смертності та інвалідизації українців. І контроль того, чим саме харчується населення, одна з важливих умов збереження здоров’я, що під час повномасштабної війни з росією – головний пріоритет нашої роботи», – повідомила завідувачка відділу профілактики неінфекційних захворювань Центру громадського здоров’я Ірина Сорока.
У 2021 році на замовлення ГО «Життя» провели опитування, згідно з результатами якого, більше 60% дорослих українців регулярно вживають продукти з трансжирами. При цьому майже 30% респондентів переконані, що в їхньому звичайному раціоні цих речовин немає. Проте 70% з них все ж вживають небезпечні продукти мінімум 1–2 рази на тиждень. А майже чверть опитаних не знає у яких продуктах вони містяться, близько третини знає лише частково.
Тому вилучення ненасичених жирів з харчових продуктів може врятувати життя цілим поколінням українців.
У дослідженні FEEDCities складуть список найпоширеніших продуктів промислового виробництва та оцінять їх склад на вміст трансжирних кислот, натрію та калію. Аби кожен громадянин знав, що вживає і міг коригувати власну продуктову корзину.
Нагадаємо, що порадами про те як вберегтися від серцево-судинних хвороб ми ділилися тут.
«Високий індекс маси тіла, ожиріння – результат вживання так званих нездорових продуктів, це в подальшому впливає на ризик виникнення неінфекційних захворювань. Трансжири відкладаються у вигляді атеросклеротичних бляшок на судинах, що викликає ішемічну хворобу серця, інфаркти, інсульти. Ці хвороби – лідери причин смертності та інвалідизації українців. І контроль того, чим саме харчується населення, одна з важливих умов збереження здоров’я, що під час повномасштабної війни з росією – головний пріоритет нашої роботи», – повідомила завідувачка відділу профілактики неінфекційних захворювань Центру громадського здоров’я Ірина Сорока.
У 2021 році на замовлення ГО «Життя» провели опитування, згідно з результатами якого, більше 60% дорослих українців регулярно вживають продукти з трансжирами. При цьому майже 30% респондентів переконані, що в їхньому звичайному раціоні цих речовин немає. Проте 70% з них все ж вживають небезпечні продукти мінімум 1–2 рази на тиждень. А майже чверть опитаних не знає у яких продуктах вони містяться, близько третини знає лише частково.
Тому вилучення ненасичених жирів з харчових продуктів може врятувати життя цілим поколінням українців.
У дослідженні FEEDCities складуть список найпоширеніших продуктів промислового виробництва та оцінять їх склад на вміст трансжирних кислот, натрію та калію. Аби кожен громадянин знав, що вживає і міг коригувати власну продуктову корзину.
Нагадаємо, що порадами про те як вберегтися від серцево-судинних хвороб ми ділилися тут.