Аналітики підрахували, як здорожчав борщовий набір із початку року
Всього лише за перший квартал 2023 року вартість приготування борщу за класичним рецептом зросла більш ніж на 20%. Тепер 4 літри традиційної страви без м’яса обійдеться в середньому в більш ніж 70 гривень, а із ним – перевищить позначку у 180 грн за той же об’єм. Про це свідчать розрахунки аналітичного центру сервісу доставки товарів Zakaz.ua.
З початку 2023 року вартість приготування порції борщу об’ємом у 3,5-4 літри для середньостатистичної української сім’ї відчутно зросла. Всього лише в січні порція традиційної страви без м’яса обходилася українцям у суму в 61,1 грн, тоді як у квітні – уже в 71,2 грн (ріст склав 17%). Вартість інгредієнтів для борщу із м’ясом зросла ще більше – на 21%, зі 153,5 грн до 185,2 грн.
Неочікувано серед продуктів за цей час найбільше подорожчала капуста – майже на половину (48%) до 23,9 грн за кілограм. Проте, варто зазначити, що для приготування страви її потрібно небагато. Як і цибулі, вартість якої зросла у співзначних об’ємах (на 42%), - до 55,5 гривень за кілограм.
Найбільше впливає на ріст вартості приготування борщу м’ясо. Так, кілограм свинини за чотири місяці набрав в ціні 19% та зараз обійдеться приблизно в 190 гривень. Враховуючи, що для борщу за традиційною рецептурою потрібно близько 600 грамів, одна лише свинина у загальній вартості страви вартує 113,9 гривень – на 21,5 гривень дорожче, ніж на початку року.
Набрала в ціні також і морква – на 35%, картопля – на 7% та сметана – на три проценти до 39,6 гривень (в середньому) за 400 грамів. Натомість, вартість томатної пасти за цей період зовсім не змінилася та як і в січні складає 84,69 гривень за 350 грам. А олія навпаки подешевшала, хоча й зовсім трішки – на 0,15%, до 71,9 грн за 900 мл. Єдиним продуктом, який відчутно подешевшав, став буряк. Його вартість знизилася на 43% до 6,9 гривень, що дозволяє економити при приготуванні страви всього лише 1 гривню 20 копійок.