Індекс олів’є: на скільки здорожчали інгредієнти до найпопулярнішого новорічного салату
Через перебої з електропостачанням в результаті терористичних атак рф на інфраструктуру України відчутно зросли ціни на продукти. За рік так званий індекс вартості олів’є зріс на 45% у порівнянні з минулорічними цінами. В середньому для українців собівартість одного кілограму салату на свята становитиме майже 102 грн. Для приготування трьох кілограмів необхідно буде витратити в середньому 304 грн, що на 94 грн дорожче ніж торік.
Про такі результати повідомила прес-служба сервісу доставки Zakaz.ua. Для розрахунку використали рецепт, для якого потрібні картопля, морква, яйця, огірки свіжі або квашені, консервований горошок, варена ковбаса, цибуля, зелень та майонез.
Ціни на яйця протягом 2022 року побили усі рекорди. Здорожчання сягнуло позначки у 90% до минулорічної ціни. Зараз десяток яєць для традиційного салату обійдеться в середньому близько 65 грн. Майонез став подородчав у середньому на 33%.
Серед інгредієнтів олів’є найбільше, порівняно з минулим роком, зросли ціни на овочі. Зокрема, морква та цибуля. Торік кілограм цибулі обійшовся б близько 11 грн, тоді як у 2022 – вже у 30 грн. Кілограм моркви здорожчав з минулорічних 8 грн – до 21,8 цього року.
Кілограм свіжих огірків обійдеться у 76,8 грн. За квашені доведеться викласти від 44 до 102 грн. Банка консервованого горошку коштує від 30 до 50 гривень. Найдорожчим інгредієнтом популярного салату стала варена лікарська ковбаса. Цього року українцям обійдеться вона в суму від 210 до 300 грн за кілограм.
«Індекс олів’є», тобто вартість трьох кілограмів салату, таким чином, складе у новорічні свята 303,99 грн. Минулого року ця сума складала 209,9 грн. Ціна виросла на 94 грн, що складає 45%.
Серед інгредієнтів олів’є найбільше, порівняно з минулим роком, зросли ціни на овочі. Зокрема, морква та цибуля. Торік кілограм цибулі обійшовся б близько 11 грн, тоді як у 2022 – вже у 30 грн. Кілограм моркви здорожчав з минулорічних 8 грн – до 21,8 цього року.
Кілограм свіжих огірків обійдеться у 76,8 грн. За квашені доведеться викласти від 44 до 102 грн. Банка консервованого горошку коштує від 30 до 50 гривень. Найдорожчим інгредієнтом популярного салату стала варена лікарська ковбаса. Цього року українцям обійдеться вона в суму від 210 до 300 грн за кілограм.