Цьогоріч вартість новорічного столу для українців зросте на майже 44% і складатиме 2 655 гривень
Незважаючи на військове вторгнення рф, мешканці нашої держави планують відзначати новорічні свята, аби трошки відволіктись від усіх жахів війни та поринути у довоєнне мирне життя. Аби відзначити настання 2023 року українцям слід буде витратити на святковий стіл цьогоріч більше, ніж 2021 року. Вартість зросла на 43,9%. Страви на столі коштуватимуть у середньому 2655,17 гривень. Про це йдеться на сайті Національного наукового центру «Інститут аграрної політики».
Збройна агресії рф навряд чи дозволить усім мешканцям України традиційно відзначити прийдешній новий 2023 рік. Попри це, є частка людей, у кого є можливість відсвяткувати й на мить забути про те, яким складним видався цей рік для нашого народу. За розрахунками науковців «Інституту аграрної економіки», вартість цьогорічного новорічного столу значно зросла, зокрема на 43,9%. Фахівці проаналізували ціни у супермаркетах й порахували, що страви до новорічного столу коштуватимуть 2655,17 гривень. Ця сума включає меню, що розраховано на родину з чотирьох осіб, а новорічний стіл умовно складається з салатів, м’ясних та рибних продуктів, овочів, фруктів, хлібобулочних та кондитерських виробів, а також напоїв.
Безпосередньо, салат «Олів’є» (три кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться українцям у 281,71 гривень. Вартість страви за рік зросла на 41,9%. Найдорожчими інгредієнтами є ковбаса – 115,45 гривень за 0,5 кг. 0,5 кг зеленого горошку – 44,99 гривень, шість яєць – 44,40 гривень, 200 г солоних огірків – 34,80 гривень та 180 г майонезу – 21,41 гривень. Ще 20,66 гривень коштуватимуть дві моркви (380 г), п’ять картоплин (840 г) та дві цибулини (230 г).
Здорожчав і салат «Оселедець під шубою», зокрема на 2,5 %. Цьогоріч 1,5 кг продуктів для страви коштуватимуть 134,66 гривень. Левову частку його вартості складе філе оселедця – 100 гривень за 0,5 кг. Майонез (180 г) обійдеться у 21,41 гривень, одна морквина (190 г) – 3,74 гривень, один буряк (250 г) – 2,60 гривень, одна цибулина (170 г) – 4,70 гривень, дві картоплини (280 г) – 2,21 гривень.
Витрати на м’ясні продукти для новорічного столу-2023 зросли удвічі. Ціна на пів кіло нарізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» буде приблизно 250 гривень (подорожчало у 2,5 рази), підчеревини копченої – 237 гривень (у 2,1 рази), биток зі свинини свіжий – 250 гривень (у 2,2 рази). За один кілограм курячого філе покупцям слід готуватись викласти з гаманця 134,45 гривень (зростання ціни на 12%). Загальна вартість м’ясних продуктів (2,5 кг) на новорічному столі складе 871,45 гривень.
Крім того, молочні продукти протягом року «злетіли» у ціні на 30,8-52,2%. За 300 г твердого сиру на новорічний стіл доведеться заплатити 114,17 гривень, пачка вершкового масла коштуватиме 65,40 гривень.
В середньому, ціна овочів на святковому столі складатиме 254,95 гривень, а це на 37,5 % дорожче вартості минулого року. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 15,80 гривень, гриби (1 кг) – 77,90 гривень, перець солодкий (0,5 кг) – 59,50 гривень, огірки свіжі (0,5 кг) – 34,75 гривень, помідори свіжі (1 кг) – 67 гривень. Вартість фруктів складатиме 168,92 гривень, це 2 кг мандаринів – 99,80 гривень, 1 кг бананів – 58 гривень, 1 лимон (200 г) – 11,12 гривень.
Ціна на батон білого хліба буде 25,80 гривень (на 3,4 % зросла). Шоколадні цукерки коштуватимуть 185 гривень за один кілограм. Пляшка шампанського обійдеться у 140 гривень, а 209 гривень доведеться заплатити за бренді.
Родини, які мають змогу купити делікатеси, додатково витратять на новорічний стіл 525 гривень. Мова йде про банку ікри, що коштуватиме 280 гривень, а 200 г червоної риби – 245 гривень. Загальна вартість страв для такої родини складатиме 3180,17 гривень.
«Цьогорічне, досить суттєве зростання вартості новорічного столу однозначно спричинене наслідком воєнних дій – суттєвими грошовими та матеріальними втратами вітчизняної економіки і українських сімей, скороченням виробництва, дефіциту та здорожчанням пального, перебоями та ускладненнями внутрішнього переміщення продукції, невизначеністю багатьох людей навіть у найближчих планах. Особливо це відчутно в зонах бойових дій, тимчасової окупації, великого скупчення переселенців. А відтак, більшість українців змушені будуть економити на традиційному наборі продуктів», – прокоментував зростання цін директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко.
Родини, які мають змогу купити делікатеси, додатково витратять на новорічний стіл 525 гривень. Мова йде про банку ікри, що коштуватиме 280 гривень, а 200 г червоної риби – 245 гривень. Загальна вартість страв для такої родини складатиме 3180,17 гривень. «Цьогорічне, досить суттєве зростання вартості новорічного столу однозначно спричинене наслідком воєнних дій – суттєвими грошовими та матеріальними втратами вітчизняної економіки і українських сімей, скороченням виробництва, дефіциту та здорожчанням пального, перебоями та ускладненнями внутрішнього переміщення продукції, невизначеністю багатьох людей навіть у найближчих планах. Особливо це відчутно в зонах бойових дій, тимчасової окупації, великого скупчення переселенців. А відтак, більшість українців змушені будуть економити на традиційному наборі продуктів», – прокоментував зростання цін директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко.