Вгору
    Онлайн трансляція
    Програма передач

    Останні відео

    Назад до програми передач

    Попередні випуски

    Результати пошуку

    Цьогоріч вартість новорічного столу для українців зросте на майже 44% і складатиме 2 655 гривень

    14 Грудня 2022, 18:00 Поділитися

    Незважаючи на військове вторгнення рф, мешканці нашої держави планують відзначати новорічні свята, аби трошки відволіктись від усіх жахів війни та поринути у довоєнне мирне життя. Аби відзначити настання 2023 року українцям слід буде витратити на святковий стіл цьогоріч більше, ніж 2021 року. Вартість зросла на 43,9%. Страви на столі коштуватимуть у середньому 2655,17 гривень. Про це йдеться на сайті Національного наукового центру «Інститут аграрної політики».

    Цьогоріч вартість новорічного столу для українців зросте на майже 44% і складатиме 2 655 гривень

    Збройна агресії рф навряд чи дозволить усім мешканцям України традиційно відзначити прийдешній новий 2023 рік. Попри це, є частка людей, у кого є можливість відсвяткувати й на мить забути про те, яким складним видався цей рік для нашого народу. За розрахунками науковців «Інституту аграрної економіки», вартість цьогорічного новорічного столу значно зросла, зокрема на 43,9%. Фахівці проаналізували ціни у супермаркетах й порахували, що страви до новорічного столу коштуватимуть 2655,17 гривень. Ця сума включає меню, що розраховано на родину з чотирьох осіб, а новорічний стіл умовно складається з салатів, м’ясних та рибних продуктів, овочів, фруктів, хлібобулочних та кондитерських виробів, а також напоїв. 

    Безпосередньо, салат «Олів’є» (три кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться українцям у 281,71 гривень. Вартість страви за рік зросла на 41,9%. Найдорожчими інгредієнтами є ковбаса – 115,45 гривень за 0,5 кг. 0,5 кг зеленого горошку – 44,99 гривень, шість яєць – 44,40 гривень, 200 г солоних огірків – 34,80 гривень та 180 г майонезу – 21,41 гривень. Ще 20,66 гривень коштуватимуть дві моркви (380 г), п’ять картоплин (840 г) та дві цибулини (230 г).

    Здорожчав і салат «Оселедець під шубою», зокрема на 2,5 %. Цьогоріч 1,5 кг продуктів для страви коштуватимуть 134,66 гривень. Левову частку його вартості складе філе оселедця – 100 гривень за 0,5 кг. Майонез (180 г) обійдеться у 21,41 гривень, одна морквина (190 г) – 3,74 гривень, один буряк (250 г) – 2,60 гривень, одна цибулина (170 г) – 4,70 гривень, дві картоплини (280 г) – 2,21 гривень.

    Витрати на м’ясні продукти для новорічного столу-2023 зросли удвічі. Ціна на пів кіло нарізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» буде приблизно 250 гривень (подорожчало у 2,5 рази), підчеревини копченої – 237 гривень (у 2,1 рази), биток зі свинини свіжий – 250 гривень (у 2,2 рази). За один кілограм курячого філе покупцям слід готуватись викласти з гаманця 134,45 гривень (зростання ціни на 12%). Загальна вартість м’ясних продуктів (2,5 кг) на новорічному столі складе 871,45 гривень.

    Крім того, молочні продукти протягом року «злетіли» у ціні на 30,8-52,2%. За 300 г твердого сиру на новорічний стіл доведеться заплатити 114,17 гривень, пачка вершкового масла коштуватиме 65,40 гривень.

    В середньому, ціна овочів на святковому столі складатиме 254,95 гривень, а це на 37,5 % дорожче вартості минулого року. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 15,80 гривень, гриби (1 кг) – 77,90 гривень, перець солодкий (0,5 кг) – 59,50 гривень, огірки свіжі (0,5 кг) – 34,75 гривень, помідори свіжі (1 кг) – 67 гривень. Вартість фруктів складатиме 168,92 гривень, це 2 кг мандаринів – 99,80 гривень, 1 кг бананів – 58 гривень, 1 лимон (200 г) – 11,12 гривень.

    Ціна на батон білого хліба буде 25,80 гривень (на 3,4 % зросла). Шоколадні цукерки коштуватимуть 185 гривень за один кілограм. Пляшка шампанського обійдеться у 140 гривень, а 209 гривень доведеться заплатити за бренді. 
    Родини, які мають змогу купити делікатеси, додатково витратять на новорічний стіл 525 гривень. Мова йде про банку ікри, що коштуватиме 280 гривень, а 200 г червоної риби – 245 гривень. Загальна вартість страв для такої родини складатиме 3180,17 гривень.

    «Цьогорічне, досить суттєве зростання вартості новорічного столу однозначно спричинене наслідком воєнних дій – суттєвими грошовими та матеріальними втратами вітчизняної економіки і українських сімей, скороченням виробництва, дефіциту та здорожчанням пального, перебоями та ускладненнями внутрішнього переміщення продукції, невизначеністю багатьох людей навіть у найближчих планах. Особливо це відчутно в зонах бойових дій, тимчасової окупації, великого скупчення переселенців. А відтак, більшість українців змушені будуть економити на традиційному наборі продуктів», – прокоментував зростання цін директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко.

    Збройна агресії рф навряд чи дозволить усім мешканцям України традиційно відзначити прийдешній новий 2023 рік. Попри це, є частка людей, у кого є можливість відсвяткувати й на мить забути про те, яким складним видався цей рік для нашого народу. За розрахунками науковців «Інституту аграрної економіки», вартість цьогорічного новорічного столу значно зросла, зокрема на 43,9%. Фахівці проаналізували ціни у супермаркетах й порахували, що страви до новорічного столу коштуватимуть 2655,17 гривень. Ця сума включає меню, що розраховано на родину з чотирьох осіб, а новорічний стіл умовно складається з салатів, м’ясних та рибних продуктів, овочів, фруктів, хлібобулочних та кондитерських виробів, а також напоїв. 

    Безпосередньо, салат «Олів’є» (три кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться українцям у 281,71 гривень. Вартість страви за рік зросла на 41,9%. Найдорожчими інгредієнтами є ковбаса – 115,45 гривень за 0,5 кг. 0,5 кг зеленого горошку – 44,99 гривень, шість яєць – 44,40 гривень, 200 г солоних огірків – 34,80 гривень та 180 г майонезу – 21,41 гривень. Ще 20,66 гривень коштуватимуть дві моркви (380 г), п’ять картоплин (840 г) та дві цибулини (230 г).

    Здорожчав і салат «Оселедець під шубою», зокрема на 2,5 %. Цьогоріч 1,5 кг продуктів для страви коштуватимуть 134,66 гривень. Левову частку його вартості складе філе оселедця – 100 гривень за 0,5 кг. Майонез (180 г) обійдеться у 21,41 гривень, одна морквина (190 г) – 3,74 гривень, один буряк (250 г) – 2,60 гривень, одна цибулина (170 г) – 4,70 гривень, дві картоплини (280 г) – 2,21 гривень.

    Витрати на м’ясні продукти для новорічного столу-2023 зросли удвічі. Ціна на пів кіло нарізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» буде приблизно 250 гривень (подорожчало у 2,5 рази), підчеревини копченої – 237 гривень (у 2,1 рази), биток зі свинини свіжий – 250 гривень (у 2,2 рази). За один кілограм курячого філе покупцям слід готуватись викласти з гаманця 134,45 гривень (зростання ціни на 12%). Загальна вартість м’ясних продуктів (2,5 кг) на новорічному столі складе 871,45 гривень.

    Крім того, молочні продукти протягом року «злетіли» у ціні на 30,8-52,2%. За 300 г твердого сиру на новорічний стіл доведеться заплатити 114,17 гривень, пачка вершкового масла коштуватиме 65,40 гривень.

    В середньому, ціна овочів на святковому столі складатиме 254,95 гривень, а це на 37,5 % дорожче вартості минулого року. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 15,80 гривень, гриби (1 кг) – 77,90 гривень, перець солодкий (0,5 кг) – 59,50 гривень, огірки свіжі (0,5 кг) – 34,75 гривень, помідори свіжі (1 кг) – 67 гривень. Вартість фруктів складатиме 168,92 гривень, це 2 кг мандаринів – 99,80 гривень, 1 кг бананів – 58 гривень, 1 лимон (200 г) – 11,12 гривень.

    Ціна на батон білого хліба буде 25,80 гривень (на 3,4 % зросла). Шоколадні цукерки коштуватимуть 185 гривень за один кілограм. Пляшка шампанського обійдеться у 140 гривень, а 209 гривень доведеться заплатити за бренді. 
    Родини, які мають змогу купити делікатеси, додатково витратять на новорічний стіл 525 гривень. Мова йде про банку ікри, що коштуватиме 280 гривень, а 200 г червоної риби – 245 гривень. Загальна вартість страв для такої родини складатиме 3180,17 гривень.

    «Цьогорічне, досить суттєве зростання вартості новорічного столу однозначно спричинене наслідком воєнних дій – суттєвими грошовими та матеріальними втратами вітчизняної економіки і українських сімей, скороченням виробництва, дефіциту та здорожчанням пального, перебоями та ускладненнями внутрішнього переміщення продукції, невизначеністю багатьох людей навіть у найближчих планах. Особливо це відчутно в зонах бойових дій, тимчасової окупації, великого скупчення переселенців. А відтак, більшість українців змушені будуть економити на традиційному наборі продуктів», – прокоментував зростання цін директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко.

    Теги
    • #ціни
    • #стол
    • #новий рік