Вгору
    Онлайн трансляція
    Програма передач

    Останні відео

    Назад до програми передач

    Попередні випуски

    Результати пошуку

    Смачної куті, добра у житті: топ-3 рецепти найголовнішої Різдвяної страви

    7 Січня 2022, 10:13 Поділитися

    Кутя (або коливо, чи сочиво) традиційно у християн готується з різних приводів, але для багатьох ця страва асоціюється насамперед із Різдвом та Новим роком. А також із затишними вечорами у теплому родинному колі. Як готувати кутю зазвичай нам розповідають хранительки сімейних традицій – бабусі. Єдиного рецепту куті не існує, кожна господиня має свій. Зазвичай для приготування цього смаколика використовують мак, горішки, сухофрукти та традиційні для слов’ян злаки. При тому, що приготування куті – заняття досить просте, ми розповімо вам, як приготувати цю традиційну страву смачно.

    Смачної куті, добра у житті: топ-3 рецепти найголовнішої Різдвяної страви

    1. Традиційна старовинна кутя
    Для приготування куті у її класичному варіанті знадобиться очищена пщениця (можна також використовувати булгур), мак, родзинки, сухофрукти, мед та горіхи. Точних пропорцій інгредієнтів традиційний рецепт куті не передбачає, адже це справа смаку господині.
    1. Спершу потрібно замочити пшеницю у прохолодній воді на 5 годин.
    2. Злийте воду та додайте свіжу в пропорції 1 до 3 і поставте на повільний вогонь. Варіть півгодини, або до тих пір коли пшениця не стане м’якою, після чого злийте зайву воду.
    3. Тепер підготуємо мак. Залийте його окропом, залиште на 40 хвилин, потім відіжміть та протріть через сито.
    4. Сухофрукти також заливамо окропом, вони мають розпаритися.
    5. Горіхи смажимо на сковороді і подрібнюємо, якщо це необхідно.
    6. Майже готово! Тепер змішайте всі інгредієнти і заправте кутю медом.

    2. Кутя з перлової крупи

    Для цього різновиду куті нам знадобиться склянка перлової крупи, півсклянки почищених волоських горіхів, півсклянки родзинок, одна неповна склянка маку, а також мед, вершки, та цукор за смаком.
    1. Крупу промийте, залийте водою у співвідношенні 1:3, додайте невелику дрібку солі. Варіть на повільному вогні до готовності, помішуючи та доливаючи води, коли це необхідно. Відкиньте на сито і охолодіть.
    2. Залийте мак крутим окропом, поставте на слабкий вогонь і варіть до м’якості зерняток. Потім відкиньте на сито та розтовчіть у ступі, або перекрутіть через м’ясорубку.
    3. Мак з’єднайте з готовою перловою кашею, додайте посічені ножем горіхи, промиті родзинки, мед і цукор за смаком. Перемішайте. Можна також додати трохи мигдалю. До столу подавайте з вершками чи молоком.

    3. Кутя з рису та варення

    Нам знадобиться: 1 склянка рису, цукор за смаком, дрібка солі, мигдальне молоко, 1 склянка ягід або шматочків фруктів з варення (добре підійде вишневе, абрикосове, сливове, яблучне та полуничне).
    1. Рис ретельно, промийте, залийте водою, доведіть до кипіння. Порада: обирайте високоякісні марки рису щоб кутя вийшла найсмачнішою. Відкиньте на сито, промийте під холодною водою, після чого знову відкиньте на сито та охолодіть.
    2. З варення, яке вам найбільше до смаку, виберіть і відкиньте на сито склянку ягід чи фруктів.
    3. Обережно змішайте фрукти з рисом. Підлийте трохи сиропу, що залишився, або мигдального молока. Майте на увазі, що варення з чорниць, ожини чи чорної смородини, а також волоські горіхи до цього рецепту не підходять.

    1. Традиційна старовинна кутя
    Для приготування куті у її класичному варіанті знадобиться очищена пщениця (можна також використовувати булгур), мак, родзинки, сухофрукти, мед та горіхи. Точних пропорцій інгредієнтів традиційний рецепт куті не передбачає, адже це справа смаку господині.
    1. Спершу потрібно замочити пшеницю у прохолодній воді на 5 годин.
    2. Злийте воду та додайте свіжу в пропорції 1 до 3 і поставте на повільний вогонь. Варіть півгодини, або до тих пір коли пшениця не стане м’якою, після чого злийте зайву воду.
    3. Тепер підготуємо мак. Залийте його окропом, залиште на 40 хвилин, потім відіжміть та протріть через сито.
    4. Сухофрукти також заливамо окропом, вони мають розпаритися.
    5. Горіхи смажимо на сковороді і подрібнюємо, якщо це необхідно.
    6. Майже готово! Тепер змішайте всі інгредієнти і заправте кутю медом.

    2. Кутя з перлової крупи

    Для цього різновиду куті нам знадобиться склянка перлової крупи, півсклянки почищених волоських горіхів, півсклянки родзинок, одна неповна склянка маку, а також мед, вершки, та цукор за смаком.
    1. Крупу промийте, залийте водою у співвідношенні 1:3, додайте невелику дрібку солі. Варіть на повільному вогні до готовності, помішуючи та доливаючи води, коли це необхідно. Відкиньте на сито і охолодіть.
    2. Залийте мак крутим окропом, поставте на слабкий вогонь і варіть до м’якості зерняток. Потім відкиньте на сито та розтовчіть у ступі, або перекрутіть через м’ясорубку.
    3. Мак з’єднайте з готовою перловою кашею, додайте посічені ножем горіхи, промиті родзинки, мед і цукор за смаком. Перемішайте. Можна також додати трохи мигдалю. До столу подавайте з вершками чи молоком.

    3. Кутя з рису та варення

    Нам знадобиться: 1 склянка рису, цукор за смаком, дрібка солі, мигдальне молоко, 1 склянка ягід або шматочків фруктів з варення (добре підійде вишневе, абрикосове, сливове, яблучне та полуничне).
    1. Рис ретельно, промийте, залийте водою, доведіть до кипіння. Порада: обирайте високоякісні марки рису щоб кутя вийшла найсмачнішою. Відкиньте на сито, промийте під холодною водою, після чого знову відкиньте на сито та охолодіть.
    2. З варення, яке вам найбільше до смаку, виберіть і відкиньте на сито склянку ягід чи фруктів.
    3. Обережно змішайте фрукти з рисом. Підлийте трохи сиропу, що залишився, або мигдального молока. Майте на увазі, що варення з чорниць, ожини чи чорної смородини, а також волоські горіхи до цього рецепту не підходять.

    Теги
    • #кутя
    • #їжа
    • #свято
    • #різдво