Ботулізм, холера, ротавірус та інш.: як убезпечити себе від харчових отруєнь та кишкових захворювань у спеку
Літня спека, часті і тривалі знеструмлення та перебої з водопостачанням суттєво підвищили ризики отруєнь та інфекцій. Повідомила статистику та розповіла про те, як вберегти себе Лариса Коток, лікарка-епідеміологиня.
Найбільшу небезпеку за таких умов становить поширення ботулізму, смертельної харчової токсикоінфекції. Найчастіше збудника - Clostridium botulinum можна виявити в продуктах домашнього приготування: солоній та копченій рибі, м’ясній консерві, консервованих грибах і овочах. Ці бактерії надзвичайно живучі, вони не гинуть навіть при кип’ятінні протягом 5 годин.
За даними Дніпропетровського обласного ЦКПХ у червні 15 людей потрапили до лікарень з ботулізмом.
З відсутністю якісної води зростає ризик підхопити вірусний гепатит А, холеру, гастроентероколіт та ротавірусну інфекцію.
Вірус гепатиту А досить просто знешкодити, він гине через 5 хв кип'ятіння. Минулоріч уже фіксувалися спалахи хвороби. З початку 2024 року 12 українців захворіло , із них 5 - дітей. У нашому місті підтвердили 4 діагнози, 1 – у дитини.
З 1 червня в Україні посилили епідемічний нагляд за холерою, аби не допустити її поширення в літній сезон. Це інфекційне захворювання передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні заражених бактерією Vibrio cholerae води, овочів, фруктів, при купанні в природних водоймах, а також при побутових контактах. На щастя, в останні роки в Україні холеру не реєстрували.
Ще одна з таких небезпечних інфекцій – ротавірусна, її можуть підхопити у місцях скупчення людей і за обмеженого доступу до чистої води. Вона особливо небезпечна для малюків віком від 6 до 12 міс. За перші півроку у Кривому Розі захворіли семеро дітей.
Захворюваність на інше гостре кишкове захворювання гастроентероколіт, порівняно з минулим роком, зросла на 70,5% і склала 474 випадки проти 278.
Щоб уберегтися від отруєнь та кишкових інфекцій, фахівці радять дотримуватися простих правил:
- ретельно просмажувати або варити їжу, особливо м'ясо, яйця та морепродукти. Також готувати «на сьогодні», а не про запас;
- слідкувати за чистотою рук: мити з милом або обробляти спиртовим санітайзером;
- захищати кухню та продукти від комах, гризунів та інших тварин;
- перед вживанням кип’ятити домашнє молоко та воду для пиття;
- ретельно мити овочі та фрукти;
- сирі та готові продукти зберігати окремо;
- викидати їжу, що зберігалася довше за 4 години без електроенергії;
- не купувати продукти в місцях стихійної торгівлі.
При перших ознаках хвороби та інтоксикації - звертайтеся до лікаря. Самолікування може бути небезпечним і призвести до серйозних ускладнень.
Нагадаємо, що у Кривому Розі БО «100% життя» Дніпровський регіон» протестувала людей на ВІЛ та гепатити.