Протягом лютого в Україні зросла вартість овочів, а от яйця навпаки здешевшали, – Держстат
10 березня в мережі з’явилась статистична довідка, в якій вказується індекс споживчих цін у державі за лютий цього року, а також порівняння цін на товари й послуги з попереднім місяцем та роком. Згідно з документом, минулого місяця в середньому ціни зросли на 0,7%, найбільше зросла вартість овочів – майже на 14%. Відповідну довідку опублікували на офіційному сайті Державної статистичної служби України.
За даними Держстату, в лютому ціни на споживчому ринку за місяць зросли на 0,7%, а з початку року на 1,5%. Зокрема, продукти харчування та безалкогольні напої подорожчали на 1,5%. Найбільший ріст зафіксували на овочі, зокрема на 13,9%. На 1,4-0,4% злетіла вартість фруктів, м’яса птиці, риби та продуктів з риби, хлібу, молока та молочних продуктів, макаронних виробів, безалкогольних напоїв.
Натомість, на 2,3-0,4% подешевшали продукти переробки зернових, яйця, рис, сало, яловичина, свинина, соняшникова олія.
Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби зросли на 1,1%, це обумовлено подорожчанням саме тютюнових виробів (на 1,4%). Одяг і взуття навпаки подешевшали, загалом вартість зменшилась на 3,2%, зокрема, одягу – на 3,2%, взуття – на 3,1%.
Водночас, ціни на транспорт знизилися на 1,7%. Переважно це відбулось через здешевшання пального та мастил на 5,3%, а також проїзду в залізничному пасажирському транспорті на 1,5%.