Вгору
    Онлайн трансляція
    Програма передач

    Останні відео

    Назад до програми передач

    Попередні випуски

    Результати пошуку

    Більш ніж втричі: в Україні стрімко ростуть ціни на цибулю та моркву і зупинятися не збираються

    12 Березня 2023, 23:00 Поділитися

    Розпочалась весна – традиційний час, коли починають дорожчати сезонні продукти. Цього року, окрім сезонності на ріст цін значно впливає також і повномасштабна війна. Ну а разом ці два фактори піднімають вартість товарів до захмарних значень. Яскравий приклад тому –ціни на моркву та цибулю. За останні кілька тижнів вони ростуть просто неймовірними темпами та подекуди уже втричі перевищують довоєнні значення. І це ще не кінець – фахівці прогнозують їх ріст і надалі. Статистику по цінам на популярні овочі наводить аналітичний проект «EastFruit» та «Agronews».

    Більш ніж втричі: в Україні стрімко ростуть ціни на цибулю та моркву і зупинятися не збираються

    Ріст цін на овочі наприкінці зими та на початку весни – явище звичне та постійно відбувалося і раніше. Все через те, що в цей період їх запаси у ритейлерів починають поступово вичерпуватися. Проте, ріст цін, який ми спостерігаємо зараз, б’є всі рекорди. Лише порівняно із минулим тижнем, морква, в середньому, здорожчала на 12%, а цибуля – на всі 18%. Порівнюючи із довоєнними часами, популярні овочі стали дорожчими більш ніж втричі. Зараз відпускні ціни на ріпчасту цибулю озвучуються уже в межах 42-47 грн/кг, порівняно із 14,29 грн до війни. А кілограм моркви на початку березня обійдеться покупцям в 28-36 грн/кг, тоді як до війни її можна було знайти і за 9 грн за кг. Чому ж так?

    Причина такого росту дуже банальна – скорочення посівних площ. До війни значна частина моркви та цибулі вирощувалася на Херсонщині. Майже весь урожай звідти було втрачено зі зрозумілих причин. І це лише один із багатьох регіонів нашої країни, поля яких через бойові дії виявилися замінованими або ж взагалі потрапили в окупацію. 

    Окрім цього, навіть той урожай, який уже вдалося зібрати восени, потрібно зберігати за відповідних умов. Буквально нещодавно, через регулярні відключення електроенергії українські фермери, щоб зберегти свій товар, були змушені використовувати генератори або інші засоби автономного електроживлення, що також позначилося на кінцевому ціннику в березні. 

    Більше того – запаси моркви та цибулі не безмежні та вже починають поступово добігати кінця. Щоб забезпечити попит покупців ритейлери змушені збільшувати обсяги їх імпорту з-за кордону. До прикладу, лише за лютий імпорт цибулі в Україні виріс порівняно з січнем у 2,5 рази. Зрозуміло, що імпортний овоч обійдеться дорожче. Крім того, варто відзначити, що ціни за кордоном на них також ростуть все через ту ж сезонність. 

    Враховуючи усі перелічені вище причини, на покращення ситуації найближчим часом розраховувати не доводиться. Фахівець Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка заявляє, що до травня вартість цибулі може зрости ще на третину. Очікується, що певний час буде продовжуватися і тенденція зростання вартості на моркву, яка спостерігається останні три тижні. І тільки наприкінці весни попит на них стане потроху зменшуватися за рахунок того, що українці почнуть вирощувати моркву та цибулю на своїх дачних ділянках.

    Крім цін на овочі уже незабаром в Україні можуть помітно зрости у вартості фрукти та навіть хліб.

    Ріст цін на овочі наприкінці зими та на початку весни – явище звичне та постійно відбувалося і раніше. Все через те, що в цей період їх запаси у ритейлерів починають поступово вичерпуватися. Проте, ріст цін, який ми спостерігаємо зараз, б’є всі рекорди. Лише порівняно із минулим тижнем, морква, в середньому, здорожчала на 12%, а цибуля – на всі 18%. Порівнюючи із довоєнними часами, популярні овочі стали дорожчими більш ніж втричі. Зараз відпускні ціни на ріпчасту цибулю озвучуються уже в межах 42-47 грн/кг, порівняно із 14,29 грн до війни. А кілограм моркви на початку березня обійдеться покупцям в 28-36 грн/кг, тоді як до війни її можна було знайти і за 9 грн за кг. Чому ж так?

    Причина такого росту дуже банальна – скорочення посівних площ. До війни значна частина моркви та цибулі вирощувалася на Херсонщині. Майже весь урожай звідти було втрачено зі зрозумілих причин. І це лише один із багатьох регіонів нашої країни, поля яких через бойові дії виявилися замінованими або ж взагалі потрапили в окупацію. 

    Окрім цього, навіть той урожай, який уже вдалося зібрати восени, потрібно зберігати за відповідних умов. Буквально нещодавно, через регулярні відключення електроенергії українські фермери, щоб зберегти свій товар, були змушені використовувати генератори або інші засоби автономного електроживлення, що також позначилося на кінцевому ціннику в березні. 

    Більше того – запаси моркви та цибулі не безмежні та вже починають поступово добігати кінця. Щоб забезпечити попит покупців ритейлери змушені збільшувати обсяги їх імпорту з-за кордону. До прикладу, лише за лютий імпорт цибулі в Україні виріс порівняно з січнем у 2,5 рази. Зрозуміло, що імпортний овоч обійдеться дорожче. Крім того, варто відзначити, що ціни за кордоном на них також ростуть все через ту ж сезонність. 

    Враховуючи усі перелічені вище причини, на покращення ситуації найближчим часом розраховувати не доводиться. Фахівець Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка заявляє, що до травня вартість цибулі може зрости ще на третину. Очікується, що певний час буде продовжуватися і тенденція зростання вартості на моркву, яка спостерігається останні три тижні. І тільки наприкінці весни попит на них стане потроху зменшуватися за рахунок того, що українці почнуть вирощувати моркву та цибулю на своїх дачних ділянках.

    Крім цін на овочі уже незабаром в Україні можуть помітно зрости у вартості фрукти та навіть хліб.

    Теги
    • #ціни
    • #Україна