Що приготувати українцям, коли відсутнє електропостачання?, – поради
Російські окупанти намагаються залишити українців без світла, тепла й води, аби посіяти паніку. Приготування їжі в умовах знеструмлення оселі може викликати складнощі, проте багато страв можна зробити й без світла. Поради, завдяки яким можна приготувати їжу за відсутності електропостачання, оприлюднили Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки разом з Мінкультом.
Для приготування страв необов’язкове використання електрики. Наприклад, деякі крупи можна не варити, їх достатньо залити водою та залишити на деякий час. Зокрема:
– ячна каша – залити кип’яченою водою і залишити на 2-3 години;
– пшоняна каша – залити окропом і почекати годину для настоювання;
– пшенична каша – залити окропом і закутати посудину в ковдру, аби зберігалося тепло, чекати слід 30-50 хвилин для настоювання;
– булгур (середнього та дрібного розмірів) – дрібний булгур настоюється в окропі 20 хвилин, середній – 40 хвилин.
Крім того, є каші, для приготування яких достатньо холодної води (кефіру або молока):
– гречана каша – коричнева гречка продається в магазинах вже готова (на пакуванні зазначено, що вона обсмажена й висушена), її можна заздалегідь замочити водою кімнатної температури, молоком або кефіром, каша має настоюватись від п’яти до 10 годин;
– перлова каша – можна заливати окропом і звичайною водою, але настоюватися в холодній воді вона має від 10 до 24 годин;
– кускус – крупу слід залити холодною водою і залишити на 20-30 хвилин для приготування (у гарячій воді треба чекати 5-10 хвилин);
– вівсянка (або вівсянка в пластівцях) – для приготування в холодній воді залишити настоюватися на 30 хвилин або годину (в окропі достатньо 20 хвилин);
– манна каша – залити холодною водою або молоком, накрити та дати настоятись 15-20 хвилин;
– кіноа – залити холодною водою й залишити на ніч.
Ці каші можна приготувати й у незвичний спосіб – заварити їх у термосі. Одна година кипіння на плиті дорівнює 4-5 годинам настоювання в термосі.
– ячна каша – залити кип’яченою водою і залишити на 2-3 години;
– пшоняна каша – залити окропом і почекати годину для настоювання;
– пшенична каша – залити окропом і закутати посудину в ковдру, аби зберігалося тепло, чекати слід 30-50 хвилин для настоювання;
– булгур (середнього та дрібного розмірів) – дрібний булгур настоюється в окропі 20 хвилин, середній – 40 хвилин.
– гречана каша – коричнева гречка продається в магазинах вже готова (на пакуванні зазначено, що вона обсмажена й висушена), її можна заздалегідь замочити водою кімнатної температури, молоком або кефіром, каша має настоюватись від п’яти до 10 годин;
– перлова каша – можна заливати окропом і звичайною водою, але настоюватися в холодній воді вона має від 10 до 24 годин;
– кускус – крупу слід залити холодною водою і залишити на 20-30 хвилин для приготування (у гарячій воді треба чекати 5-10 хвилин);
– вівсянка (або вівсянка в пластівцях) – для приготування в холодній воді залишити настоюватися на 30 хвилин або годину (в окропі достатньо 20 хвилин);
– манна каша – залити холодною водою або молоком, накрити та дати настоятись 15-20 хвилин;
– кіноа – залити холодною водою й залишити на ніч. Ці каші можна приготувати й у незвичний спосіб – заварити їх у термосі. Одна година кипіння на плиті дорівнює 4-5 годинам настоювання в термосі.