«Золоті яйця»: експерти прогнозують підвищення вартості цього продукту
Ціни на курячі яйця на українських прилавках стрімко підвищилися. Подекуди за десяток яєць просять понад 40 гривень. З чим пов’язане таке здорожчання та що очікувати, прокоментували у відділі ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».
Коливання цін на курячі яйця буває кожного сезону, зауважує Світлана Пашко, старша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки». І цьому є об’єктивні причини: з квітня до вересня на ринку представлені приватні домогосподарства, а восени та взимку товару набагато менше. Ціни на яйця формуються відповідно до вартості зерна, попиту на свята та продуктивності птиці у певну пору року.
Але сьогоднішні цінники є дещо шокуючими ще й через війну. На 25-30% зменшилося промислове виробництво яєць внаслідок російської окупації. Здорожчали не тільки корми, але й паливно-мастильні матеріали, електроенергія, добавки, вітаміни та ліки для птиці, обладнання.
«Якщо у вересні роздрібна ціна на курячі яйця становила 41,56-42,35 грн за десяток, то до кінця цього року вона може досягти рівня 50-60 грн за десяток», — прогнозують в Інституті аграрної економіки. Але з початку наступного року можливе поступове зниження вартості яєць.