З початком війни в Україні продукти харчування подорожчали майже вдвічі, - моніторинг
Через війну, розв’язану росією, в Україні спостерігається суттєве підвищення цін майже на всі продовольчі товари, зокрема і на продукти харчування. Згідно з моніторингом Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Institute, у кінці червня людина із середнім доходом могла купити майже на 48% менше їжі, порівняно з рівнем до повномасштабного вторгнення. Такі дані опублікувала на своєму сайті Київська школа економіки.
Станом на кінець червня в Україні Індекс доступності продовольства знизився до позначки 6,5, що на 47,6% нижче за довоєнне значення, на 12% нижче, ніж у першій половині червня, і на 14,9% нижче, ніж у травні. Тобто з початком війни ціни на продукти зросли майже вдвічі.
Найбільше подорожчали сезонні овочі: цибуля – а на 26%, картопля – на 190%, морква – на 29%, буряк – на 51%. Зростання цін насамперед пов’язано з окупацією регіонів-виробників овочів, зокрема Херсонської області, яка є одним з лідерів виробництва овочів в Україні. Також ціни продовжують зростати через постійні перебої поставок та проблеми з логістикою.
Найбільший ріст цін на продукти спостерігається в Хмельницькій та Одеській областях, де «кошик продуктів харчування» подорожчав на 22,6% та 21% відповідно. Також найбільше зросли ціни на гречку – на 16%, курячі яйця – на 27%, капусту – на 21%. Водночас, знизились ціни на пшоно – на 5%, на яловичину – на 3%, борошно – на 2%, сметану і масло - на 1%.
Найбільше подорожчали сезонні овочі: цибуля – а на 26%, картопля – на 190%, морква – на 29%, буряк – на 51%. Зростання цін насамперед пов’язано з окупацією регіонів-виробників овочів, зокрема Херсонської області, яка є одним з лідерів виробництва овочів в Україні. Також ціни продовжують зростати через постійні перебої поставок та проблеми з логістикою.