Вгору
    Онлайн трансляція
    Програма передач

    Останні відео

    Назад до програми передач

    Попередні випуски

    Результати пошуку

    На 13% зросла вартість борщу в Україні за півтора місяці війни з окупантами, – дослідження

    18 Квiтня 2022, 16:10 Поділитися

    18 квітня з’явились результати спостережень за цінами на складові борщу. Так, в середині квітня cобівартість популярної української страви на чотири людини коштує понад 92 гривні. У той час, коли на початку березня вартість борщу становила більше 81 гривні. Таким чином, ціна страви зросла на 13% Про це стало відомо з сайту Офісу ефективного регулювання BRDO.

    На 13% зросла вартість борщу в Україні за півтора місяці війни з окупантами, – дослідження

    Експерти BRDO дослідили «індекс борщу» в умовах війни у нашій державі. Під час підрахунків використовували середньомісячні ціни на продукти за офіційними даними Мінфіну. Проте наразі невідома актуальність дослідженого індексу для регіонів країни, в яких ведуться активні бойові дії.

    Зокрема, станом на 15 квітня вартість українського борщу за традиційним рецептом у розрахунку на чотирьох осіб складає 92,49 гривень. Порівняно з 1 березня страва зросла у ціні на 13,02%, вона коштувала 81,84 гривень.

    Зростання вартості зумовлена подорожчанням складових борщу – від незначних 3% до істотного 21%. Більше за все зросла вартість м’яса, а потім вже картопля, морква, сметана. Проте підвищення цін не стосується білокачанної капусти. Вартість цього овочу знизилась на 5,38%. Також майже не подорожчав буряк, лише на 3,01%.
    За словами головного експерта BRDO, у короткостроковому періоді на цінову динаміку позитивно впливатиме те, що наразі ринок насичений продукцією, але виробники не мають змоги її експортувати. Проте у довгостроковій перспективі інфляційний тиск зростатиме. Це зумовлено тим, що втрата експортної виручки призведе до значного зниження прибутковості виробників, які згодом намагатимуться компенсувати втрати.

    Експерти BRDO дослідили «індекс борщу» в умовах війни у нашій державі. Під час підрахунків використовували середньомісячні ціни на продукти за офіційними даними Мінфіну. Проте наразі невідома актуальність дослідженого індексу для регіонів країни, в яких ведуться активні бойові дії.

    Зокрема, станом на 15 квітня вартість українського борщу за традиційним рецептом у розрахунку на чотирьох осіб складає 92,49 гривень. Порівняно з 1 березня страва зросла у ціні на 13,02%, вона коштувала 81,84 гривень.

    Зростання вартості зумовлена подорожчанням складових борщу – від незначних 3% до істотного 21%. Більше за все зросла вартість м’яса, а потім вже картопля, морква, сметана. Проте підвищення цін не стосується білокачанної капусти. Вартість цього овочу знизилась на 5,38%. Також майже не подорожчав буряк, лише на 3,01%.
    За словами головного експерта BRDO, у короткостроковому періоді на цінову динаміку позитивно впливатиме те, що наразі ринок насичений продукцією, але виробники не мають змоги її експортувати. Проте у довгостроковій перспективі інфляційний тиск зростатиме. Це зумовлено тим, що втрата експортної виручки призведе до значного зниження прибутковості виробників, які згодом намагатимуться компенсувати втрати.

    Теги
    • #борщ
    • #вартість
    • #ціна