На 13% зросла вартість борщу в Україні за півтора місяці війни з окупантами, – дослідження
18 квітня з’явились результати спостережень за цінами на складові борщу. Так, в середині квітня cобівартість популярної української страви на чотири людини коштує понад 92 гривні. У той час, коли на початку березня вартість борщу становила більше 81 гривні. Таким чином, ціна страви зросла на 13% Про це стало відомо з сайту Офісу ефективного регулювання BRDO.
Експерти BRDO дослідили «індекс борщу» в умовах війни у нашій державі. Під час підрахунків використовували середньомісячні ціни на продукти за офіційними даними Мінфіну. Проте наразі невідома актуальність дослідженого індексу для регіонів країни, в яких ведуться активні бойові дії.
Зокрема, станом на 15 квітня вартість українського борщу за традиційним рецептом у розрахунку на чотирьох осіб складає 92,49 гривень. Порівняно з 1 березня страва зросла у ціні на 13,02%, вона коштувала 81,84 гривень.
Зростання вартості зумовлена подорожчанням складових борщу – від незначних 3% до істотного 21%. Більше за все зросла вартість м’яса, а потім вже картопля, морква, сметана. Проте підвищення цін не стосується білокачанної капусти. Вартість цього овочу знизилась на 5,38%. Також майже не подорожчав буряк, лише на 3,01%.
За словами головного експерта BRDO, у короткостроковому періоді на цінову динаміку позитивно впливатиме те, що наразі ринок насичений продукцією, але виробники не мають змоги її експортувати. Проте у довгостроковій перспективі інфляційний тиск зростатиме. Це зумовлено тим, що втрата експортної виручки призведе до значного зниження прибутковості виробників, які згодом намагатимуться компенсувати втрати.
Зокрема, станом на 15 квітня вартість українського борщу за традиційним рецептом у розрахунку на чотирьох осіб складає 92,49 гривень. Порівняно з 1 березня страва зросла у ціні на 13,02%, вона коштувала 81,84 гривень.
Зростання вартості зумовлена подорожчанням складових борщу – від незначних 3% до істотного 21%. Більше за все зросла вартість м’яса, а потім вже картопля, морква, сметана. Проте підвищення цін не стосується білокачанної капусти. Вартість цього овочу знизилась на 5,38%. Також майже не подорожчав буряк, лише на 3,01%.
За словами головного експерта BRDO, у короткостроковому періоді на цінову динаміку позитивно впливатиме те, що наразі ринок насичений продукцією, але виробники не мають змоги її експортувати. Проте у довгостроковій перспективі інфляційний тиск зростатиме. Це зумовлено тим, що втрата експортної виручки призведе до значного зниження прибутковості виробників, які згодом намагатимуться компенсувати втрати.