Пекельна спека нас переслідує: 5 алгоритмів харчування у цю жахливу погоду
Погода в Україні не вселяє оптимізму. Адже навкруги важка спека. Дощ йде не в області нашого проживання. Плюс, через цю обставину збільшено тривалість відключень світла. Продукти у холодильниках готові втекти геть, або ж отруїти нас. Бо такого потрібного холоду немає. У Центрі громадського здоров’я дали поради про те, як у такий час харчуватися і почувати себе добре.
Що потрібно робити:
- Пити рідину. Зокрема, звичайну просту воду. Це допоможе запобігти зневодненню і покращити терморегуляцію. Пити навіть слід і тоді, коли не відчуваєте спрагу. Солодкі газованки та алкоголь – табу. Вони сприяють зневодненню через сечогінний процес та маскування спраги.
- Вибирайте легкі страви, які не перевантажують травну систему та містять високий вміст води. Овочі, фрукти, салати та нежирні білкові продукти – чудовий варіант. Це допоможе знизити теплове навантаження на організм і запобігти зневодненню. Не забувайте про продукти з охолоджуючим ефектом, такі як огірки, кавун, диня та м’ята.
- Не цурайтеся менших порцій, але їжте частіше. Цей підхід сприяє підтримці необхідного рівня енергії і запобігає перевантаженню травної системи.
- Уникайте важке і жирне, оскільки воно вимагає більше енергії для перетравлення і може збільшити ризик теплового удару в певних умовах. Те ж саме стосується вживання спецій, серед яких червоний перець, чорний перець, імбир, часник та інші. Вони можуть підвищувати внутрішню температуру організму.
- Обмежте вживання солі і перероблених продуктів, таких як ковбасні виконання, закрутки і хлібобулочні вироби. Надмірна сіль здатна викликати затримку рідини в організмі та порушення водно-сольового балансу.
«Морозиво та заморожений лід можуть здаватися очевидним вибором, коли хочеться охолодитися, але початковий ефект охолодження може бути короткотривалим. Справа в тому, що вживання будь-якої їжі призводить до підвищення температури, оскільки процес травлення є тепловиділяючим. Швидке охолодження, викликане холодною їжею та напоями, призводить до надмірного компенсаторного підвищення внутрішньої температури. Отже, після порції морозива ви можете ще гірше переносити спеку», - зауважують у ЦГЗ.
Вам також будуть корисні новини за темою:
- ТОП-10 алгоритмів, які допоможуть пережити тривалі блекнути на Дніпропетровщині.
- Як заснути у цю пекельну спеку: ТОП-14 простих алгоритмів.
- Як нині ощадливо користуватися кондиціонером.
Що потрібно робити:
- Пити рідину. Зокрема, звичайну просту воду. Це допоможе запобігти зневодненню і покращити терморегуляцію. Пити навіть слід і тоді, коли не відчуваєте спрагу. Солодкі газованки та алкоголь – табу. Вони сприяють зневодненню через сечогінний процес та маскування спраги.
- Вибирайте легкі страви, які не перевантажують травну систему та містять високий вміст води. Овочі, фрукти, салати та нежирні білкові продукти – чудовий варіант. Це допоможе знизити теплове навантаження на організм і запобігти зневодненню. Не забувайте про продукти з охолоджуючим ефектом, такі як огірки, кавун, диня та м’ята.
- Не цурайтеся менших порцій, але їжте частіше. Цей підхід сприяє підтримці необхідного рівня енергії і запобігає перевантаженню травної системи.
- Уникайте важке і жирне, оскільки воно вимагає більше енергії для перетравлення і може збільшити ризик теплового удару в певних умовах. Те ж саме стосується вживання спецій, серед яких червоний перець, чорний перець, імбир, часник та інші. Вони можуть підвищувати внутрішню температуру організму.
- Обмежте вживання солі і перероблених продуктів, таких як ковбасні виконання, закрутки і хлібобулочні вироби. Надмірна сіль здатна викликати затримку рідини в організмі та порушення водно-сольового балансу.
«Морозиво та заморожений лід можуть здаватися очевидним вибором, коли хочеться охолодитися, але початковий ефект охолодження може бути короткотривалим. Справа в тому, що вживання будь-якої їжі призводить до підвищення температури, оскільки процес травлення є тепловиділяючим. Швидке охолодження, викликане холодною їжею та напоями, призводить до надмірного компенсаторного підвищення внутрішньої температури. Отже, після порції морозива ви можете ще гірше переносити спеку», - зауважують у ЦГЗ.
Вам також будуть корисні новини за темою:
- ТОП-10 алгоритмів, які допоможуть пережити тривалі блекнути на Дніпропетровщині.
- Як заснути у цю пекельну спеку: ТОП-14 простих алгоритмів.
- Як нині ощадливо користуватися кондиціонером.