Вгору
    Онлайн трансляція
    Програма передач

    Останні відео

    Назад до програми передач

    Попередні випуски

    Результати пошуку

    Пекельна спека нас переслідує: 5 алгоритмів харчування у цю жахливу погоду

    18 Липня 2024, 17:00 Поділитися

    Погода в Україні не вселяє оптимізму. Адже навкруги важка спека. Дощ йде не в області нашого проживання. Плюс, через цю обставину збільшено тривалість відключень світла. Продукти у холодильниках готові втекти геть, або ж отруїти нас. Бо такого потрібного холоду немає. У Центрі громадського здоров’я дали поради про те, як у такий час харчуватися і почувати себе добре.

    Пекельна спека нас переслідує: 5 алгоритмів харчування у цю жахливу погоду

    Що потрібно робити: 

    -  Пити рідину. Зокрема, звичайну просту воду. Це допоможе запобігти зневодненню і покращити терморегуляцію. Пити навіть слід і тоді, коли не відчуваєте спрагу. Солодкі газованки та алкоголь – табу. Вони сприяють зневодненню через сечогінний процес та маскування спраги. 

    -  Вибирайте легкі страви, які не перевантажують травну систему та містять високий вміст води. Овочі, фрукти, салати та нежирні білкові продукти – чудовий варіант. Це допоможе знизити теплове навантаження на організм і запобігти зневодненню. Не забувайте про продукти з охолоджуючим ефектом, такі як огірки, кавун, диня та м’ята.

    -  Не цурайтеся менших порцій, але їжте частіше. Цей підхід сприяє підтримці необхідного рівня енергії і запобігає перевантаженню травної системи.

    -  Уникайте важке і жирне, оскільки воно вимагає більше енергії для перетравлення і може збільшити ризик теплового удару в певних умовах. Те ж саме стосується вживання спецій, серед яких червоний перець, чорний перець, імбир, часник та інші. Вони можуть підвищувати внутрішню температуру організму.

    -  Обмежте вживання солі і перероблених продуктів, таких як ковбасні виконання, закрутки і хлібобулочні вироби. Надмірна сіль здатна викликати затримку рідини в організмі та порушення водно-сольового балансу. 

    «Морозиво та заморожений лід можуть здаватися очевидним вибором, коли хочеться охолодитися, але початковий ефект охолодження може бути короткотривалим. Справа в тому, що вживання будь-якої їжі призводить до підвищення температури, оскільки процес травлення є тепловиділяючим. Швидке охолодження, викликане холодною їжею та напоями, призводить до надмірного компенсаторного підвищення внутрішньої температури. Отже, після порції морозива ви можете ще гірше переносити спеку», - зауважують у ЦГЗ. 

    Вам також будуть корисні новини за темою:

    -  ТОП-10 алгоритмів, які допоможуть пережити тривалі блекнути на Дніпропетровщині.

    -  Як заснути у цю пекельну спеку: ТОП-14 простих алгоритмів.

    -  Як нині ощадливо користуватися кондиціонером.

    Що потрібно робити: 

    -  Пити рідину. Зокрема, звичайну просту воду. Це допоможе запобігти зневодненню і покращити терморегуляцію. Пити навіть слід і тоді, коли не відчуваєте спрагу. Солодкі газованки та алкоголь – табу. Вони сприяють зневодненню через сечогінний процес та маскування спраги. 

    -  Вибирайте легкі страви, які не перевантажують травну систему та містять високий вміст води. Овочі, фрукти, салати та нежирні білкові продукти – чудовий варіант. Це допоможе знизити теплове навантаження на організм і запобігти зневодненню. Не забувайте про продукти з охолоджуючим ефектом, такі як огірки, кавун, диня та м’ята.

    -  Не цурайтеся менших порцій, але їжте частіше. Цей підхід сприяє підтримці необхідного рівня енергії і запобігає перевантаженню травної системи.

    -  Уникайте важке і жирне, оскільки воно вимагає більше енергії для перетравлення і може збільшити ризик теплового удару в певних умовах. Те ж саме стосується вживання спецій, серед яких червоний перець, чорний перець, імбир, часник та інші. Вони можуть підвищувати внутрішню температуру організму.

    -  Обмежте вживання солі і перероблених продуктів, таких як ковбасні виконання, закрутки і хлібобулочні вироби. Надмірна сіль здатна викликати затримку рідини в організмі та порушення водно-сольового балансу. 

    «Морозиво та заморожений лід можуть здаватися очевидним вибором, коли хочеться охолодитися, але початковий ефект охолодження може бути короткотривалим. Справа в тому, що вживання будь-якої їжі призводить до підвищення температури, оскільки процес травлення є тепловиділяючим. Швидке охолодження, викликане холодною їжею та напоями, призводить до надмірного компенсаторного підвищення внутрішньої температури. Отже, після порції морозива ви можете ще гірше переносити спеку», - зауважують у ЦГЗ. 

    Вам також будуть корисні новини за темою:

    -  ТОП-10 алгоритмів, які допоможуть пережити тривалі блекнути на Дніпропетровщині.

    -  Як заснути у цю пекельну спеку: ТОП-14 простих алгоритмів.

    -  Як нині ощадливо користуватися кондиціонером.

    Теги
    • #Україна
    • #новини
    • #спека