Вгору
    Онлайн трансляція
    Програма передач

    Останні відео

    Назад до програми передач

    Попередні випуски

    Результати пошуку

    Гастрономічній перлині України – 245 років: у Кривому Розі маріупольці презентували улюблені страви своїх родин

    23 Вересня 2023, 16:30 Поділитися

    Місто, побите авіабомбами, танками, артилерією. Обпалене пожежами та переповнене мирної крові. Це поточні реалії Маріуполя, які під час повномасштабного вторгнення принесли «асвабатітєлі» з країни-гній рф. До 2022 року у місті з нагоди його персональної та такої поважної дати люди любили влаштовувати гастрономічні частування. Тепер вони перенесені до Кривого Рогу, у 245-річчя.

    Гастрономічній перлині України – 245 років: у Кривому Розі маріупольці презентували улюблені страви своїх родин

    10 родин приготували обожнювані смаколики. Директор центру «Я – Маріуполь» Володимир Курський каже, що сьогоднішній захід – приємні спогади, які є у кожного вимушеного переселенця. 

    «Це на кшталт того, що відбувалося у нас. Це тішить та дає можливість вірити у те, що все буде добре. Що буде можливість повернутися до рідного міста. Відбудовувати його», - зазначив пан Курський. 

    Маріупольці зізнаються, що підтримка від влади та місцевих мешканців дуже відчутна. Деякі моменти навіть нагадують рідне місто. Що дозволяє відчувати себе немов вдома.  

    «У Маріуполі дуже багато різних національностей. Дуже велика грецька діаспора, вірменська та інші. І кожна з них зараз приготувала свої страви. Все дуже добре. Я побажав одне. Щоб ми день Маріуполя відзначили у вільному Маріуполі. Криворіжці приїдуть в гості до наших друзів. На їх Батьківщину», - говорить голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул. 

    Сім’я Елеонори Смолянінової приготувала вареники з м’ясом. Та млинці нефаршировані з різними соусами. Елеонора з дитинства привчена їсти вареники, не пельмені. З Маріуполя вона з чоловіком та 9-річним сином і 5-річною донькою змогла виїхати 24 лютого. Жили на лівому березі, якій потрапив під обстріли окупантів одним з перших. 

    «М'ясо ми кладемо сире, як на пельмені. Ще залишаємо маленький отвір в них, щоб вони були соковитіші. Моя бабуся так готувала і мене навчила. Я продовжую цю традицію. Син полюбляє, як справжній чоловік м'ясо, їсть вареники. А донька полюбляє млинці», - ділиться жінка. 

    Олег Носенко приготував іспанський ковбасний соус, рецепт побачив в інтернеті Якби він та рідні перебували у Маріуполі, обов’язково мирному, це було б інше меню. 

    «То це був би бичок з помідорами, смажена кабмала, уха з судака, пеленгас печений», - зауважує чоловік. 

    У маріупольчан на майбутнє багато планів. Зокрема, буде презентовано проект «Маріуполь reborn». Це ініціатива про відбудову міста, як воно виглядатиме після деокупації. Вони і ми віримо, що Маріуполь відродиться з попелу, наче фенікс. А всі, хто приніс йому горя, знайдуть своє місце на лаві за гратами. Навічно. 

    Нагадаємо, у Кривому Розі при центрі «Я – Маріуполь» відкрився «Нульовий клас» для дошкільнят. Це перша подібна ідея в Україні. https://one.kr.ua/news/49110

    10 родин приготували обожнювані смаколики. Директор центру «Я – Маріуполь» Володимир Курський каже, що сьогоднішній захід – приємні спогади, які є у кожного вимушеного переселенця. 

    «Це на кшталт того, що відбувалося у нас. Це тішить та дає можливість вірити у те, що все буде добре. Що буде можливість повернутися до рідного міста. Відбудовувати його», - зазначив пан Курський. 

    Маріупольці зізнаються, що підтримка від влади та місцевих мешканців дуже відчутна. Деякі моменти навіть нагадують рідне місто. Що дозволяє відчувати себе немов вдома.  

    «У Маріуполі дуже багато різних національностей. Дуже велика грецька діаспора, вірменська та інші. І кожна з них зараз приготувала свої страви. Все дуже добре. Я побажав одне. Щоб ми день Маріуполя відзначили у вільному Маріуполі. Криворіжці приїдуть в гості до наших друзів. На їх Батьківщину», - говорить голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул. 

    Сім’я Елеонори Смолянінової приготувала вареники з м’ясом. Та млинці нефаршировані з різними соусами. Елеонора з дитинства привчена їсти вареники, не пельмені. З Маріуполя вона з чоловіком та 9-річним сином і 5-річною донькою змогла виїхати 24 лютого. Жили на лівому березі, якій потрапив під обстріли окупантів одним з перших. 

    «М'ясо ми кладемо сире, як на пельмені. Ще залишаємо маленький отвір в них, щоб вони були соковитіші. Моя бабуся так готувала і мене навчила. Я продовжую цю традицію. Син полюбляє, як справжній чоловік м'ясо, їсть вареники. А донька полюбляє млинці», - ділиться жінка. 

    Олег Носенко приготував іспанський ковбасний соус, рецепт побачив в інтернеті Якби він та рідні перебували у Маріуполі, обов’язково мирному, це було б інше меню. 

    «То це був би бичок з помідорами, смажена кабмала, уха з судака, пеленгас печений», - зауважує чоловік. 

    У маріупольчан на майбутнє багато планів. Зокрема, буде презентовано проект «Маріуполь reborn». Це ініціатива про відбудову міста, як воно виглядатиме після деокупації. Вони і ми віримо, що Маріуполь відродиться з попелу, наче фенікс. А всі, хто приніс йому горя, знайдуть своє місце на лаві за гратами. Навічно. 

    Нагадаємо, у Кривому Розі при центрі «Я – Маріуполь» відкрився «Нульовий клас» для дошкільнят. Це перша подібна ідея в Україні. https://one.kr.ua/news/49110

    Теги
    • #кривий ріг
    • #маріуполь