• Кривий Ріг+4°
Вгору
Онлайн трансляція
Програма передач

Останні відео

Ср
Чт
Пт
Сб
Нд
Пн
Вт
Назад до програми передач

Попередні випуски

Результати пошуку

Українських дошкільнят годуватимуть за оновленим меню

8 Серпня 2023, 20:00 Поділитися

Повномасштабна війна не заважає Україні займатися реформою харчування в закладах освіти. Днями завершилася підготовка понад 400 технологічних карток на страви та вироби, які даватимуть дітям у дошкільних навчальних закладах. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Українських дошкільнят годуватимуть за оновленим меню

Серед рецептів гарнірів є банош по-гуцульськи з твердим сиром, тушковані та печені овочі, каші вівсяні, гречані, кукурудзяні, перлові, рисові, пшоняні, морквяні котлети, пудинги, пюре, рагу , товчанка, фалафель. У списку напоїв зазначаються йогурт, какао, кефір, молоко, соки, кисіль, трав’яні чаї. 

У переліку перших страв – борщ полтавський з галушками, куліші з фрикадельками, суп із сочевиці, супи-пюре, харчо. Салати передбачаються зі свіжими та вареними овочами, з морквою, яблуком та твердим сиром. Солодке: биточки пшоняні із соусом із сухофруктів, желе з молока та какао, фруктові муси. Серед м’яса – зрази, гуляш, ліниві голубці, нагетси, оладки з курки, чахохбілі. Є пропозиції з риби, фрукти. 

«Раніше меню складали на два тижні для зимово-весняного і літньо-осіннього періодів року. Реформа започаткувала, що воно має бути сезонним із розрахунку на 4 тижні. Такі зміни дозволять урізноманітнити раціон дітей та спонукати упорядників меню використовувати продукти, притаманні для конкретної пори року. 

Страви та вироби з верифікованого переліку можна вносити до будь-якого сезонного меню. В ньому наведені необхідні розрахунки (вага брутто/нетто, енергетична цінність тощо), зазначені процеси приготування та температурні режими. Крім того, документи переведено в більш зручний для роботи формат, який дозволяє автоматизувати розрахунки для потрібної кількості порцій тієї чи іншої страви», - йдеться у повідомленні МОЗ. 

Особисто ознайомитися з рецептами можна тут

Серед рецептів гарнірів є банош по-гуцульськи з твердим сиром, тушковані та печені овочі, каші вівсяні, гречані, кукурудзяні, перлові, рисові, пшоняні, морквяні котлети, пудинги, пюре, рагу , товчанка, фалафель. У списку напоїв зазначаються йогурт, какао, кефір, молоко, соки, кисіль, трав’яні чаї. 

У переліку перших страв – борщ полтавський з галушками, куліші з фрикадельками, суп із сочевиці, супи-пюре, харчо. Салати передбачаються зі свіжими та вареними овочами, з морквою, яблуком та твердим сиром. Солодке: биточки пшоняні із соусом із сухофруктів, желе з молока та какао, фруктові муси. Серед м’яса – зрази, гуляш, ліниві голубці, нагетси, оладки з курки, чахохбілі. Є пропозиції з риби, фрукти. 

«Раніше меню складали на два тижні для зимово-весняного і літньо-осіннього періодів року. Реформа започаткувала, що воно має бути сезонним із розрахунку на 4 тижні. Такі зміни дозволять урізноманітнити раціон дітей та спонукати упорядників меню використовувати продукти, притаманні для конкретної пори року. 

Страви та вироби з верифікованого переліку можна вносити до будь-якого сезонного меню. В ньому наведені необхідні розрахунки (вага брутто/нетто, енергетична цінність тощо), зазначені процеси приготування та температурні режими. Крім того, документи переведено в більш зручний для роботи формат, який дозволяє автоматизувати розрахунки для потрібної кількості порцій тієї чи іншої страви», - йдеться у повідомленні МОЗ. 

Особисто ознайомитися з рецептами можна тут

Теги
  • #кривий ріг
  • #меню
  • #їдальня