Температура, нудота, порушення зору: мешканцям Кривого Рогу та регіону нагадали, що влітку можна легко підхопити ботулізм
Після підриву окупантами Каховської ГЕС, у постраждалих від цього регіонах, зокрема на Дніпропетровщині, в рази збільшилася небезпека захворіти на ботулізм. Значно погіршує ситуацію й те, що зараз літо – час коли шанси заразитися зростають найбільше. У зв’язку із цим, у чотирьох областях діє заборона на вилов риби, у якій найчастіше міститься токсин. Про недугу та те, як від неї вберегтися жителям регіону розповідає обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Раптово починається ріст температури тіла, виникає відчуття нудоти, стримати яке неможливо, починається блювота та діарея, у роті та горлі відчувається сухість. Згодом починає погіршуватися зір, дихання стає переривчасте, в м’язах відчувається слабкість, виникає головний біль, а потім і запаморочення. Усе це – симптоми ботулізму.
Ботулізм – найнебезпечніша гостра токсикоінфекція. Бактерії, які його викликають містять в собі одну із найсильніших в природі отрут – ботулотоксин. При зараженні без вчасної медичної допомоги людина може померти, адже смертельна доза – всього 0,3 мікрограми (для розуміння мікрограм – одна мільйонна частка грама).
Підступність ботулізму в тому, що не можливо на смак чи запах визначити заражений ним продукт. Хвороба швидко починає розвиватися. Небезпечний токсин починає всмоктуватися в кров і таким чином розноситься по всьому організму. А перші із зазначених симптомів з’являються уже через 2-5 днів.
Найчастіше небезпечний токсин містится в рибі. Після руйнування греблі та зникнення Каховського водосховища, почався масовий мор лускатої. Оскільки основним джерелом бактерій ботулізму виступає мул – та риба, яка опинилася в пастці на обмілівших частинах колишнього водосховища, швидко ними заражається.
Саме тому нині ловити рибу в регіоні заборонено. А ще – продавати улов із Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей. Такі обмеження діятимуть до стабілізації епідеміологічної ситуації.
Хвороби можна уникнути, якщо дотримуватися низки правил. Не потрібно вживати протерміновану консерву, їжу з банок зі здутими кришками. А ще – купувати продукти на вуличних стихійних ринках. Особливо в’ялену чи копчену невипотрошену рибу. У жодному разі не можна збирати мертву рибу. А особливо готувати її та їсти. Жодний спосіб приготування не зробить її безпечною.
«Збудники хвороби можуть бути в консервах, копчених або в’ялених рибі й м’ясі, ковбасних виробах. Найчастіше, якщо ці продукти домашнього приготування. Цьогоріч в області вже зафіксований один випадок ботулізму. Занедужав чоловік з Дніпровського району. Він вживав власноруч виловлену річну рибу. Довго знаходився на лікуванні. На щастя, вижив», – розповіла лікарка із гігієни харчування Наталія Курбатова.
Інфекціоністи наголошують, що при перших ознаках отруєння потрібно негайно звернутися до лікаря. Незалежно від важкості перебігу захворювання, госпіталізація хворого на ботулізм – обов’язкова.