Вгору
    Онлайн трансляція
    Програма передач

    Останні відео

    Ср
    Чт
    Пт
    Сб
    Нд
    Пн
    Вт
    Назад до програми передач

    Попередні випуски

    Результати пошуку

    Температура, нудота, порушення зору: мешканцям Кривого Рогу та регіону нагадали, що влітку можна легко підхопити ботулізм

    7 Липня 2023, 16:45 Поділитися

    Після підриву окупантами Каховської ГЕС, у постраждалих від цього регіонах, зокрема на Дніпропетровщині, в рази збільшилася небезпека захворіти на ботулізм. Значно погіршує ситуацію й те, що зараз літо – час коли шанси заразитися зростають найбільше. У зв’язку із цим, у чотирьох областях діє заборона на вилов риби, у якій найчастіше міститься токсин. Про недугу та те, як від неї вберегтися жителям регіону розповідає обласний центр контролю та профілактики хвороб.

    Температура, нудота, порушення зору: мешканцям Кривого Рогу та регіону нагадали, що влітку можна легко підхопити ботулізм

    Раптово починається ріст температури тіла, виникає відчуття нудоти, стримати яке неможливо, починається блювота та діарея, у роті та горлі відчувається сухість. Згодом починає погіршуватися зір, дихання стає переривчасте, в м’язах відчувається слабкість, виникає головний біль, а потім і запаморочення. Усе це – симптоми ботулізму.

    Ботулізм – найнебезпечніша гостра токсикоінфекція. Бактерії, які його викликають містять в собі одну із найсильніших в природі отрут – ботулотоксин. При зараженні без вчасної медичної допомоги людина може померти, адже смертельна доза – всього 0,3 мікрограми (для розуміння мікрограм – одна мільйонна частка грама). 

    Підступність ботулізму в тому, що не можливо на смак чи запах визначити заражений ним продукт. Хвороба швидко починає розвиватися. Небезпечний токсин починає всмоктуватися в кров і таким чином розноситься по всьому організму. А перші із зазначених симптомів з’являються уже через 2-5 днів. 

    Найчастіше небезпечний токсин містится в рибі. Після руйнування греблі та зникнення Каховського водосховища, почався масовий мор лускатої. Оскільки основним джерелом бактерій ботулізму виступає мул – та риба, яка опинилася в пастці на обмілівших частинах колишнього водосховища, швидко ними заражається. 

    Саме тому нині ловити рибу в регіоні заборонено. А ще – продавати улов із Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей. Такі обмеження діятимуть до стабілізації епідеміологічної ситуації. 

    Хвороби можна уникнути, якщо дотримуватися низки правил. Не потрібно вживати протерміновану консерву, їжу з банок зі здутими кришками. А ще – купувати продукти на вуличних стихійних ринках. Особливо в’ялену чи копчену невипотрошену рибу. У жодному разі не можна збирати мертву рибу. А особливо готувати її та їсти. Жодний спосіб приготування не зробить її безпечною. 

    «Збудники хвороби можуть бути в консервах, копчених або в’ялених рибі й м’ясі, ковбасних виробах. Найчастіше, якщо ці продукти домашнього приготування. Цьогоріч в області вже зафіксований один випадок ботулізму. Занедужав чоловік з Дніпровського району. Він вживав власноруч виловлену річну рибу. Довго знаходився на лікуванні. На щастя, вижив», – розповіла лікарка із гігієни харчування Наталія Курбатова.

    Інфекціоністи наголошують, що при перших ознаках отруєння потрібно негайно звернутися до лікаря. Незалежно від важкості перебігу захворювання, госпіталізація хворого на ботулізм – обов’язкова.

    Раптово починається ріст температури тіла, виникає відчуття нудоти, стримати яке неможливо, починається блювота та діарея, у роті та горлі відчувається сухість. Згодом починає погіршуватися зір, дихання стає переривчасте, в м’язах відчувається слабкість, виникає головний біль, а потім і запаморочення. Усе це – симптоми ботулізму.

    Ботулізм – найнебезпечніша гостра токсикоінфекція. Бактерії, які його викликають містять в собі одну із найсильніших в природі отрут – ботулотоксин. При зараженні без вчасної медичної допомоги людина може померти, адже смертельна доза – всього 0,3 мікрограми (для розуміння мікрограм – одна мільйонна частка грама). 

    Підступність ботулізму в тому, що не можливо на смак чи запах визначити заражений ним продукт. Хвороба швидко починає розвиватися. Небезпечний токсин починає всмоктуватися в кров і таким чином розноситься по всьому організму. А перші із зазначених симптомів з’являються уже через 2-5 днів. 

    Найчастіше небезпечний токсин містится в рибі. Після руйнування греблі та зникнення Каховського водосховища, почався масовий мор лускатої. Оскільки основним джерелом бактерій ботулізму виступає мул – та риба, яка опинилася в пастці на обмілівших частинах колишнього водосховища, швидко ними заражається. 

    Саме тому нині ловити рибу в регіоні заборонено. А ще – продавати улов із Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей. Такі обмеження діятимуть до стабілізації епідеміологічної ситуації. 

    Хвороби можна уникнути, якщо дотримуватися низки правил. Не потрібно вживати протерміновану консерву, їжу з банок зі здутими кришками. А ще – купувати продукти на вуличних стихійних ринках. Особливо в’ялену чи копчену невипотрошену рибу. У жодному разі не можна збирати мертву рибу. А особливо готувати її та їсти. Жодний спосіб приготування не зробить її безпечною. 

    «Збудники хвороби можуть бути в консервах, копчених або в’ялених рибі й м’ясі, ковбасних виробах. Найчастіше, якщо ці продукти домашнього приготування. Цьогоріч в області вже зафіксований один випадок ботулізму. Занедужав чоловік з Дніпровського району. Він вживав власноруч виловлену річну рибу. Довго знаходився на лікуванні. На щастя, вижив», – розповіла лікарка із гігієни харчування Наталія Курбатова.

    Інфекціоністи наголошують, що при перших ознаках отруєння потрібно негайно звернутися до лікаря. Незалежно від важкості перебігу захворювання, госпіталізація хворого на ботулізм – обов’язкова.

    Теги
    • #захворюваність
    • #ботулізм
    • #риба