Вгору
    Онлайн трансляція
    Програма передач

    Останні відео

    Назад до програми передач

    Попередні випуски

    Результати пошуку

    Як обрати якісну сковороду: на що звернути увагу?

    29 Червня 2023, 17:04 Поділитися

    Навіть якщо на кухні є гриль, вафельниця і купа інших примочок для смаження, без сковороди не обійтися. Вона використовується для приготування доброї половини страв із середньостатистичного повсякденного меню. Хороша модель з безпечним покриттям та ергономічною ручкою суттєво спрощує готування. При її виборі варто враховувати бренд, основні особливості конструкції, а також мету експлуатації та власні уподобання в їжі.

    Як обрати якісну сковороду: на що звернути увагу

    Від виробника залежать експлуатаційні характеристики. Надовго вистачає бюджетних сковорідок Ardesto із серії Gemini. Преміальні Fiskars чудово витримують інтенсивну експлуатацію та легко відмиваються від залишків їжі. Баланс вартості та якості демонструє сковорода Tefal, яка підходить як для початківців, так і для професійних кулінарів.

    Різновиди сковорідок

    1. Смажити грінки у воку так само складно, як і приготувати рагу в млинцевій сковорідці. Якщо не хочеться підбирати окремий посуд під кожне завдання, варто зупинитися на традиційній моделі. Її характерні особливості – плоске дно, середня висота бортів, захищена від нагріву ручка та непогана місткість. Чудовий сімейний варіант.
    2. Любителям азіатської кухні краще придбати об'ємний та глибокий вок з товстими стінками.
    3. Сім'ї з дітьми точно знадобиться низенька сковорода спеціально для тонких ажурних млинців та рум'яних панкейків.
    4. Для веганських рецептів підійде гриль — із рельєфним дном для гарного візерунка на готових продуктах.
    5. Тушкувати м'ясо або овочі у великій кількості, а також готувати гарячі соуси зручно в сотейнику.

    Розмір

    Чим більше порцій потрібно готувати за один підхід, тим більшою має бути сковорода. Відповідно, діаметр дна слід підбирати під кількість користувачів:

    • 12-сантиметрова міні-модель розрахована на одного. У неї ідеально міститься омлет з двох яєць або пара невеликих грінок.
    • До 20 см - оптимально для смаження картоплі, м'яса, рибних стейків. На виході – їжа для 2-3 осіб.
    • 24-26 см - найпопулярніший варіант. Такий розмір забезпечує одночасну термічну обробку їжі для 3-5 осіб. При цьому не виникає труднощів із утримуванням заповненої сковорідки в руках.
    • Більше 28 см – для тих, хто звик готувати із запасом на кілька днів. Мінус такого розміру – велика вага.

    Матеріал виготовлення

    Моделі з алюмінію (звичайного, литого або кованого) найлегші, ними можна мало не жонглювати під час приготування. Зручно переставляти з конфорки на конфорку, піднімати для перемішування без використання лопатки. Перегрівати не можна, так як надмірно висока температура завдає шкоди захисному покриттю.

    Вироби з чавуну гріються рівномірно та швидко, найкраще підходять для продуктів, які потребують шокової обробки (миттєвого обсмажування за максимальної температури). Згодом набувають поліпшені антипригарні властивості. Не бояться виделок та скребків. Мінус у тому, що вони важкі.

    У мідних сковорідок стінки та дно добре проводять тепло, а після приготування – не дають їжі швидко охолонути. Великий плюс – непогані антибактеріальні властивості. Слабкі сторони: важкість і дорожнеча.

    Сковороди з нержавіючої сталі доступні за ціною, привабливі зовні, не надто важкі. Матеріал не має запаху та не виділяє небезпечних речовин при перегріві. Скребти його йоржиком або грубою щіткою не можна — з'являться подряпини, а покриття потьмяніє.

    Антипригарне покриття

    Уникнути пригоряння їжі допомагають спеціальні матеріали, які наносяться тонким шаром на внутрішню поверхню дна та стінок.

    1. Тефлон. Дозволяє смажити із мінімальною кількістю жиру або без нього (наприклад, на воді). Швидко гріється та легко миється, якщо не залишати їжу надовго. Коштує порівняно недорого, оскільки поступається іншим матеріалам у безпеці та довговічності.
    2. Кераміка. Екологічна та довговічна. Перегріву не боїться, але не витримує різких стрибків температури.
    3. Емаль. Безпечна та міцна, завдяки рівномірному та плавному нагріванню надає їжі гарний колір. Нестійка до точкових механічних впливів. Якщо випустити на емальовану сковороду вилку або ложку з великої висоти, з'явиться скол.
    4. Граніт та мармур. Екологічно чисті, довговічні, не потребують кропіткого догляду. Сумісні тільки з дерев'яними та силіконовими лопатками.
    5. Титан. Міцний та зносостійкий, швидко гріється, служить роками. Головний недолік – висока ціна.

    Для приготування тільки на плиті можна купити сковороду з незнімною ручкою. Бажано - з матеріалу, здатного витримати велику вагу. Варто звернути увагу на спосіб фіксації. Лита ручка – найбезпечніша. Вона точно не зламається при перевантаженні сковорідки. Якщо як кріплення використовуються заклепки, важливо перед початком експлуатації оцінити, наскільки добре вони закріплені.

    Від виробника залежать експлуатаційні характеристики. Надовго вистачає бюджетних сковорідок Ardesto із серії Gemini. Преміальні Fiskars чудово витримують інтенсивну експлуатацію та легко відмиваються від залишків їжі. Баланс вартості та якості демонструє сковорода Tefal, яка підходить як для початківців, так і для професійних кулінарів.

    Різновиди сковорідок

    1. Смажити грінки у воку так само складно, як і приготувати рагу в млинцевій сковорідці. Якщо не хочеться підбирати окремий посуд під кожне завдання, варто зупинитися на традиційній моделі. Її характерні особливості – плоске дно, середня висота бортів, захищена від нагріву ручка та непогана місткість. Чудовий сімейний варіант.
    2. Любителям азіатської кухні краще придбати об'ємний та глибокий вок з товстими стінками.
    3. Сім'ї з дітьми точно знадобиться низенька сковорода спеціально для тонких ажурних млинців та рум'яних панкейків.
    4. Для веганських рецептів підійде гриль — із рельєфним дном для гарного візерунка на готових продуктах.
    5. Тушкувати м'ясо або овочі у великій кількості, а також готувати гарячі соуси зручно в сотейнику.

    Розмір

    Чим більше порцій потрібно готувати за один підхід, тим більшою має бути сковорода. Відповідно, діаметр дна слід підбирати під кількість користувачів:

    • 12-сантиметрова міні-модель розрахована на одного. У неї ідеально міститься омлет з двох яєць або пара невеликих грінок.
    • До 20 см - оптимально для смаження картоплі, м'яса, рибних стейків. На виході – їжа для 2-3 осіб.
    • 24-26 см - найпопулярніший варіант. Такий розмір забезпечує одночасну термічну обробку їжі для 3-5 осіб. При цьому не виникає труднощів із утримуванням заповненої сковорідки в руках.
    • Більше 28 см – для тих, хто звик готувати із запасом на кілька днів. Мінус такого розміру – велика вага.

    Матеріал виготовлення

    Моделі з алюмінію (звичайного, литого або кованого) найлегші, ними можна мало не жонглювати під час приготування. Зручно переставляти з конфорки на конфорку, піднімати для перемішування без використання лопатки. Перегрівати не можна, так як надмірно висока температура завдає шкоди захисному покриттю.

    Вироби з чавуну гріються рівномірно та швидко, найкраще підходять для продуктів, які потребують шокової обробки (миттєвого обсмажування за максимальної температури). Згодом набувають поліпшені антипригарні властивості. Не бояться виделок та скребків. Мінус у тому, що вони важкі.

    У мідних сковорідок стінки та дно добре проводять тепло, а після приготування – не дають їжі швидко охолонути. Великий плюс – непогані антибактеріальні властивості. Слабкі сторони: важкість і дорожнеча.

    Сковороди з нержавіючої сталі доступні за ціною, привабливі зовні, не надто важкі. Матеріал не має запаху та не виділяє небезпечних речовин при перегріві. Скребти його йоржиком або грубою щіткою не можна — з'являться подряпини, а покриття потьмяніє.

    Антипригарне покриття

    Уникнути пригоряння їжі допомагають спеціальні матеріали, які наносяться тонким шаром на внутрішню поверхню дна та стінок.

    1. Тефлон. Дозволяє смажити із мінімальною кількістю жиру або без нього (наприклад, на воді). Швидко гріється та легко миється, якщо не залишати їжу надовго. Коштує порівняно недорого, оскільки поступається іншим матеріалам у безпеці та довговічності.
    2. Кераміка. Екологічна та довговічна. Перегріву не боїться, але не витримує різких стрибків температури.
    3. Емаль. Безпечна та міцна, завдяки рівномірному та плавному нагріванню надає їжі гарний колір. Нестійка до точкових механічних впливів. Якщо випустити на емальовану сковороду вилку або ложку з великої висоти, з'явиться скол.
    4. Граніт та мармур. Екологічно чисті, довговічні, не потребують кропіткого догляду. Сумісні тільки з дерев'яними та силіконовими лопатками.
    5. Титан. Міцний та зносостійкий, швидко гріється, служить роками. Головний недолік – висока ціна.

    Для приготування тільки на плиті можна купити сковороду з незнімною ручкою. Бажано - з матеріалу, здатного витримати велику вагу. Варто звернути увагу на спосіб фіксації. Лита ручка – найбезпечніша. Вона точно не зламається при перевантаженні сковорідки. Якщо як кріплення використовуються заклепки, важливо перед початком експлуатації оцінити, наскільки добре вони закріплені.

    Теги
    • #сковорідка