Вгору
    Онлайн трансляція
    Програма передач

    Останні відео

    Назад до програми передач

    Попередні випуски

    Результати пошуку

    Як зберігати продукти харчування за відсутності електропостачання?, – поради МОЗ

    30 Листопада 2022, 20:10 Поділитися

    Через російську агресію та постій обстріли критичної інфраструктури, у нашій країні тривають аварійні та стабілізаційні відключення світла, а минулого тижня стався блекаут. У разі відсутності електроенергії перестає працювати холодильник, а всі продукти, розміщені в ньому, можуть зіпсуватися. Саме тому у соцмережах Міністерства охорони здоров’я України опублікували поради стосовно свіжості їжі.

    Як зберігати продукти харчування за відсутності електропостачання

    При вимкненні світла температура у холодильнику має бути +4 °С або нижче, а у морозильній камері – не вище -4 °С. Аби ваші харчі не зіпсувались радять заморозити контейнери з водою, аби підтримувати потрібну температуру й разі, якщо доведеться виймати продукти з холодильника. Також можна придбати для таких потреб сухий або блоковий лід.

    Якщо електропостачання вже обмежили, слід тримати дверцята холодильника та морозильної камери закритими. В такому разі продукти залишатимуться безпечними до чотирьох годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній. Розмістити лід до харчів слід, коли світла немає понад чотири години. Крім того, продукти також можна зберігати у термосумці, у погребі чи підвалі та на балконі, якщо за вікном мінусова температура.

    Українців також застерігають не куштувати їжу, щоби перевірити її безпечність. За наявності сумнівів краще викинути її, аби не отруїтися. Радять викидати будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою. Крім того, можна безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4 °С або нижче.

    Поза тим, потрібно заздалегідь підготуватися та зробити запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, бублики, консерви тощо). Слід обирати харчі з мінімальною кількістю солі (рекомендовано не більше 0,3 г солі на 100 г продукту) та цукрів (не більше 10 г на 100 г продукту). Радять також готувати невеликі порції, аби не зберігати їх тривалий час.

    При вимкненні світла температура у холодильнику має бути +4 °С або нижче, а у морозильній камері – не вище -4 °С. Аби ваші харчі не зіпсувались радять заморозити контейнери з водою, аби підтримувати потрібну температуру й разі, якщо доведеться виймати продукти з холодильника. Також можна придбати для таких потреб сухий або блоковий лід.

    Якщо електропостачання вже обмежили, слід тримати дверцята холодильника та морозильної камери закритими. В такому разі продукти залишатимуться безпечними до чотирьох годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній. Розмістити лід до харчів слід, коли світла немає понад чотири години. Крім того, продукти також можна зберігати у термосумці, у погребі чи підвалі та на балконі, якщо за вікном мінусова температура.

    Українців також застерігають не куштувати їжу, щоби перевірити її безпечність. За наявності сумнівів краще викинути її, аби не отруїтися. Радять викидати будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою. Крім того, можна безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4 °С або нижче.

    Поза тим, потрібно заздалегідь підготуватися та зробити запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, бублики, консерви тощо). Слід обирати харчі з мінімальною кількістю солі (рекомендовано не більше 0,3 г солі на 100 г продукту) та цукрів (не більше 10 г на 100 г продукту). Радять також готувати невеликі порції, аби не зберігати їх тривалий час.

    Теги
    • #блекаут
    • #продукти