Вгору
    Онлайн трансляція
    Програма передач

    Останні відео

    Назад до програми передач

    Попередні випуски

    Результати пошуку

    «Готуємо борщ Перемоги всією Україною!»: у Кривому Розі влаштували фестиваль національної страви, що раніше проходив на Херсонщині

    10 Вересня 2022, 12:22 Поділитися

    Ранок 10 вересня у нашому місті розпочався у багатьох містян з запашного українського борщу та його різновидів. У парку Саксаганський влаштували фестиваль «Таврія-борщ», приурочений до вшанування нашої національної страви, що проходить зазвичай у вересні Херсонщині. Аби переселенці відучли себе, як удома, такий фест вирішили провести і в Кривому Розі. Широко його не анонсували, зважаючи на війну та небезпеку обстрілів. Тому насолодитись національною кухнею, окрім журі, могли гості парку, місцеві мешканці та прехожі.

    «Готуємо борщ Перемоги всією Україною

    Вранці 10 вересня на центральній алеї парку «Саксаганський» розпочався фестиваль найголовнішої української страви – борщу. Шість років цей івент проводили у Херсонській області, але через російських окупантів свято перенесли у наше місто. У межах івенту представляли борщі від шести команд з різними смаколиками (пампушками, варениками тощо), а оцінювали страви спеціальна команда суддів.

    У паркові зоні облаштували дев’ять кулінарних локацій для приготування страви. Цим займались «борщові» команди – представники громад Кривого Рогу, Херсонщини та Маріуполя. Зокрема було шість команд Криворізька, Херсонська, Високопільська, Скадовська, Маріупольська, Великоолександрівська. Усі учасники готували презентації та частування для гостей івенту стравами, приготованими за унікальними рецептами. 

    На вході у парк міських жителів зустрічали ростові ляльки – Господар та Господиня, що запрошували на подальше частування. З ними можна було сфотографуватися на пам’ять. На алеях та рекреаційних зонах розмістили різноманітні локації – медові, хлібобулочні, фруктово-овочеві ятки зі смаколиками.

    «Свято борщу офіційно визнане Херсонською обласною радою. Воно вже проводиться сім років. Наша команда представляє борщ класичний, м’ясний. Але я хочу сказати, як би борщ не називався – Херсонський, чи Донецький, чи Харківський, найголовніше – він український. Будуть дуже багато борщів, на які слід треба звернути увагу й скуштувати. І пам’ятати, що з борщем ми йдемо до перемоги», – зауважив представник Херсонської команди, директор Херсонського обласного центру народної творчості Володимир Капелюшник.

    «Ми вдячні усім громадам, котрі сьогодні прийшли і зварили нам борщі. Але не буває єдиного рецепту. Кожна хазяйка, кожна громада вносить свої корективи до рецепту. Тож вони всі будуть найкращі по-своєму. Я вдячний представникам і херсонських громад, і маріупольцям, і нашим захисникам, які сьогодні також виставляють свій борщ по секретній «спецназівській» рецептурі, і – звичайно, представникам Кривого Рогу. Більше того – кожен наш захисник, харчування якого ми забезпечуємо, отримує на обід борщ. Тому ми непереможні!», – сказав в. о. міського голови Юрій Вілкул.

    У межах фестивалю борщі оцінювали почесне журі, серед них були в. о. міського голови Кривого Рогу Юрій Вілкул, заступник міського голови Сергій Мілютін, голова Саксаганської райради Василь Старовойт, директорка Департаменту освіти та науки Криворізької міськради Тетяна Кріпак криворізькі медійники тощо.

    Члени журі куштуватимуть борщі й оцінюватимуть презентації за 10-бальною шкалою. Після цього спробувати страви зможуть усі бажаючі. Також для гостей свята влаштували спеціальну концертну програму з різними українськими піснями й танцями. 

    На фестивалі «Таврія-борщ» Гран-Прі отримали Криворізька команда. Також журі визначили призерів у додаткових номінаціях, зокрема:
    – «Найзапашніший борщ» – Саксаганський район, Кривий Ріг;
    – «Найоригінальніший борщ» – Скадовський;
    – «Найстильніший борщ» – Маріупольський;
    – «Найпатріотичніший борщ» – команда ЗСУ;
    – «Найгустіший борщ» – Вископільський;
    – «Найнесподіваніший борщ» – Тернівський. 

    Нагадаємо, цього року ЮНЕСКО визнав український борщ всесвітньою спадщиною.

     

     

     

    Вранці 10 вересня на центральній алеї парку «Саксаганський» розпочався фестиваль найголовнішої української страви – борщу. Шість років цей івент проводили у Херсонській області, але через російських окупантів свято перенесли у наше місто. У межах івенту представляли борщі від шести команд з різними смаколиками (пампушками, варениками тощо), а оцінювали страви спеціальна команда суддів.

    У паркові зоні облаштували дев’ять кулінарних локацій для приготування страви. Цим займались «борщові» команди – представники громад Кривого Рогу, Херсонщини та Маріуполя. Зокрема було шість команд Криворізька, Херсонська, Високопільська, Скадовська, Маріупольська, Великоолександрівська. Усі учасники готували презентації та частування для гостей івенту стравами, приготованими за унікальними рецептами. 

    На вході у парк міських жителів зустрічали ростові ляльки – Господар та Господиня, що запрошували на подальше частування. З ними можна було сфотографуватися на пам’ять. На алеях та рекреаційних зонах розмістили різноманітні локації – медові, хлібобулочні, фруктово-овочеві ятки зі смаколиками.

    «Свято борщу офіційно визнане Херсонською обласною радою. Воно вже проводиться сім років. Наша команда представляє борщ класичний, м’ясний. Але я хочу сказати, як би борщ не називався – Херсонський, чи Донецький, чи Харківський, найголовніше – він український. Будуть дуже багато борщів, на які слід треба звернути увагу й скуштувати. І пам’ятати, що з борщем ми йдемо до перемоги», – зауважив представник Херсонської команди, директор Херсонського обласного центру народної творчості Володимир Капелюшник.

    «Ми вдячні усім громадам, котрі сьогодні прийшли і зварили нам борщі. Але не буває єдиного рецепту. Кожна хазяйка, кожна громада вносить свої корективи до рецепту. Тож вони всі будуть найкращі по-своєму. Я вдячний представникам і херсонських громад, і маріупольцям, і нашим захисникам, які сьогодні також виставляють свій борщ по секретній «спецназівській» рецептурі, і – звичайно, представникам Кривого Рогу. Більше того – кожен наш захисник, харчування якого ми забезпечуємо, отримує на обід борщ. Тому ми непереможні!», – сказав в. о. міського голови Юрій Вілкул.

    У межах фестивалю борщі оцінювали почесне журі, серед них були в. о. міського голови Кривого Рогу Юрій Вілкул, заступник міського голови Сергій Мілютін, голова Саксаганської райради Василь Старовойт, директорка Департаменту освіти та науки Криворізької міськради Тетяна Кріпак криворізькі медійники тощо.

    Члени журі куштуватимуть борщі й оцінюватимуть презентації за 10-бальною шкалою. Після цього спробувати страви зможуть усі бажаючі. Також для гостей свята влаштували спеціальну концертну програму з різними українськими піснями й танцями. 

    На фестивалі «Таврія-борщ» Гран-Прі отримали Криворізька команда. Також журі визначили призерів у додаткових номінаціях, зокрема:
    – «Найзапашніший борщ» – Саксаганський район, Кривий Ріг;
    – «Найоригінальніший борщ» – Скадовський;
    – «Найстильніший борщ» – Маріупольський;
    – «Найпатріотичніший борщ» – команда ЗСУ;
    – «Найгустіший борщ» – Вископільський;
    – «Найнесподіваніший борщ» – Тернівський. 

    Нагадаємо, цього року ЮНЕСКО визнав український борщ всесвітньою спадщиною.

     

     

     

    Теги
    • #фестиваль
    • #борщ