З початку року на Дніпропетровщині через спалах харчових отруєнь постраждала 41 людина
Влітку через високу температуру значно підвищується ризик харчових отруєнь. Дніпровська Держпродспоживслужба розповіла про рекомендації фахівців, щоб уникнути гострих кишкових інфекційних захворювань. Про ситуацію на Дніпропетровщині в інтерв'ю «Відкритому» розповіла головна спеціалістка ГУ Держпродспоживслужби в області Маргарита Малишева.
Вона зазначила, що українцям варто дуже уважно ставитись до вибору продуктів та обов'язково перевіряти терміни придатності. Бо в Дніпропетровській області вже зафіксовано не один випадок ботулізму, а також спалахи інших не менш небезпечних інфекційних захворювань.
«Цього року вже зареєстровано чотири випадки ботулізму, причиною виникнення якого стало вживання в їжу незнайомої річкової риби та один випадок стався через вживання м'ясної консерви. Також у 2022 році ми маємо три спалахи харчових отруєнь, через що постраждала 41 особа, серед яких 12 дітей. Також семеро дітей постраждали від дизентерії, п’ятеро – від харчового отруєння невідомого походження. Є і 29 випадків сальмонельозу у дорослих через продукти харчування», – розповіла головна спеціалістка ГУ Держпродспоживслужби в області.
Щоб уникнути інфікування, потрібно дотримуватися правил приготування їжі. Насамперед потрібно завжди, перш ніж почати готувати, ретельно вимити руки з милом. Також не варто купувати продукти на стихійних ринках. Обов'язково потрібно перевіряти терміни придатності і якщо продукт викликає хоч найменший сумнів, його потрібно викинути і не ризикувати своїм здоров'ям.
Також бажано зберігати виготовлені страви без холоду не більше двох годин, не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що вимагають охолодженого зберігання), не виготовляти багатокомпонентні страви, що не потребують термічної обробки (паштети, салати і т.п.) у непристосованих умовах. Для миття рук та посуду краще використовувати профільтровану воду.