На території Дніпропетровської області зафіксували три випадки ботулізму
На Дніпропетровщині цього року зафіксували три випадки ботулізму у двох дорослих людей та дитини. Як з'ясувалося, люди отруїлися копченою рибою та тушонкою домашнього виробництва у Кам'янському та Дніпрі. У пресслужбі Дніпропетровської обласної військової адміністрації нагадали, як можна уникнути інфікування та зберегти своє здоров'я.
«Влітку збільшується кількість випадків харчових отруєнь. Особлива небезпека – ботулізм. Він виникає через неякісно приготовлені продукти, які були забруднені бактеріями цієї інфекції. Захворювання може призвести до критичних наслідків та навіть смерті», – розповів заступник директора Департаменту охорони здоров'я Дніпро ОВА Олексій Григорук.
Як правило, причиною ботулізму стають зіпсовані консерви домашнього приготування з м'яса чи риби, рідше – з овочів. Також інфікування може спричинити копчена або сушена риба. Крім того, лікарі не раз фіксували випадки виникнення ботулізму після вживання продуктів, куплених у магазині.
«Здебільшого ботулізму можна уникнути. Для цього слід дотримуватися простих правил», – наголосив Олексій Григорук.
Фахівці попереджають, що перед вживанням консерви важливо оглянути зовнішній стан упаковки. Якщо кришка вже здута, то такий продукт слід викинути, він не годиться до вживання. Також не варто вживати консерви старше одного року. Перед покупкою слід уважно перевіряти термін придатності.
«Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення на вулицях та стихійних ринках. Уникайте вживання в'яленої, копченої, солоної риби», – сказав Олексій Григорук.
З появою перших ознак отруєння слід негайно звернутися до лікаря. Самолікування може призвести до погіршення стану людини та в окремих випадках навіть смерті.
До симптомів ботулізму відносять:
- порушення близького зору;
- сильно виражена сухість у роті;
- «зникнення» голосу;
- підвищена стомлюваність;
- запаморочення.
- сильно виражена сухість у роті;
- «зникнення» голосу;
- підвищена стомлюваність;
- запаморочення.