В Україні до кінця року подорожчає м’ясо птиці, – прогноз
Починаючи з вересня минулого року, в Україні середня ціна на птицю зросла на 29% та становила 58,81 гривень за кілограм, згідно з дослідженням економіста вартість такого м’яса продовжить зростати. такий прогноз озвучила провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Наталія Копитець.
За даними експертки, за рік, починаючи з вересня минулого року до початку вересня 2021 року, середня оптово-відпускна ціна на птицю (тушка куряча) в країні зросла на 29 % та становила 58,81 грн/кг. З липня 2021 року найбільше подорожчали ціни на м’ясо птиці (тушку курячу) та філе куряче. У порівнянні з липнем 2020 року споживчі ціни на тушку курячу збільшилися більш ніж на третину (+34,59 %) і склали 69,34 гривень за кілограм, а філе куряче подорожчало на 29,30% – до 109,70 гривень за кілограм.
Наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Наталія Копитець прогнозує, що до кінця цього року зростання цін на курку продовжиться та складе ще приблизно 3-7%. Подорожчання м’яса птиці пояснюється кількома факторами. Зокрема, підняттям їх до рівня 2019 року, а також зменшенням їх поголів’я.
По-перше, за період з січня по липень 2020 року споживчі ціни на тушки курячі знизилися на 17,00 %, а на філе – на 22,30 %, нагадала Наталія Копитець. Це було обумовлено карантинними заходами, пов’язаними з Covid‑19, які передбачали закриття кордонів. Отже, з одного боку експорт був призупинений, а з іншого – внутрішнє споживання було обмежене низькою платоспроможністю населення. Тому зростання цін у січні-липні 2021 року обумовлене відновленням їх до рівня 2019 року. Крім того, важливим фактором зростання споживчих цін у січні-липні 2021 року стало скорочення на 3,5 % поголів’я птиці, спричинене зростанням собівартості, внаслідок подорожчання зернових культур та комбікормів.