Вгору
    Онлайн трансляція
    Програма передач

    Останні відео

    Назад до програми передач

    Попередні випуски

    Результати пошуку

    В Україні набули чинності оновлені норми харчування у закладах освіти

    1 Вересня 2021, 19:15 Поділитися

    1 вересня набули чинності норми та порядок організації харчування у закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Відтепер нові правила необхідно запровадити до 1 січня 2022 року. Норми містяться у постанові Кабінету Міністрів № 305 від 24 березня 2021 року.

    В Україні набули чинності оновлені норми харчування у закладах освіти

    Запроваджені норми обмежують кількість використання у порціях для дітей солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків. А зовсім виключають: ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби. Це зумовлено тим, що такі продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування.

    Для дітей зменшили й норму споживання хлібу і картоплі, а замість цього збільшили споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових. При цьому були збільшені норми щодо рослинного та вершкового масла, розширена варіація використання продуктів під час складання меню.

    До того ж, Кабмін для закладів освіти та дитячих закладів оздоровлення та відпочинку визначив перехідний період запровадження в дію нових правил харчування. Зокрема, для забезпечення закупівлі харчових продуктів відповідно до нових норм встановлено перехідний період до 1 січня 2022 року.

    Більш того, у травні поточного року перша леді презентувала оновлене меню для шкільних їдалень, яке розраховане на чотири тижні. Воно включає 160 страв, серед яких традиційні українські смаколики, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції. Крім того, збільшено кількість фруктів та м'яса в раціоні.

    Запроваджені норми обмежують кількість використання у порціях для дітей солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків. А зовсім виключають: ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби. Це зумовлено тим, що такі продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування.

    Для дітей зменшили й норму споживання хлібу і картоплі, а замість цього збільшили споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових. При цьому були збільшені норми щодо рослинного та вершкового масла, розширена варіація використання продуктів під час складання меню.

    До того ж, Кабмін для закладів освіти та дитячих закладів оздоровлення та відпочинку визначив перехідний період запровадження в дію нових правил харчування. Зокрема, для забезпечення закупівлі харчових продуктів відповідно до нових норм встановлено перехідний період до 1 січня 2022 року.

    Більш того, у травні поточного року перша леді презентувала оновлене меню для шкільних їдалень, яке розраховане на чотири тижні. Воно включає 160 страв, серед яких традиційні українські смаколики, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції. Крім того, збільшено кількість фруктів та м'яса в раціоні.

    Теги
    • #школа
    • #харчування