Вгору
    Онлайн трансляція
    Програма передач

    Останні відео

    Назад до програми передач

    Попередні випуски

    Результати пошуку

    Від чого залежить ціна на продукти харчування в Україні і чого чекати від цін на товари аграрного сектора після закінчення збору врожаю, - думка експерта

    4 Жовтня 2021 , 16:48 Поділитися

    Незважаючи на урожай цієї осені, ціни на продукти не тільки не знизилися, а деякі навпаки - зросли. Наприклад, борошно, яке зросло в цьому році в ціні майже на третину, гречка подорожчала на пару гривень, а рекордсменами за рік стали цукор і соняшникова олія. Тенденцію подорожчання продуктів харчування і причини, які його спричинили, обговорили на базі платформи «Голос.юа».

    Як повідомив виконавчий директор громадської організації «Економічний дискусійний клуб», Олег Пендзин - Україна виступає найбільшим експортером зернових і соняшникової олії. Якщо у випадку зернових експорт досягає приблизно половини зібраного врожаю, а друга половина йде на потреби українців. То, якщо розглядати випадок з соняшниковою олією, українці споживають приблизно десяту частину від зібраного врожаю (приблизно 500 тис. тонн), решта 90% виробленої соняшникової олії - йдуть на експорт. Для розуміння процесів і причин подорожчання потрібно пам'ятати, що експортер ніколи не продасть товар на внутрішньому ринку дешевше, ніж продає на зовнішньому. Це звичайне ринкове явище. «Скільки б ми з вами не виростили і не зібрали врожаю, наші з вами внутрішні ціни повністю відображають динаміку світових цін. І нам з вами потрібно пам'ятати, що, відповідно до індексів Міжнародної організації продовольства ООН, за 2020-21 роки ціни в світі виросли на 27,5%, кількість голодуючих збільшилася, а загальний обсяг врожаю істотно зменшився. Це було пов'язано з пандемією, з карантинними обмеженнями, в тому числі і з нестачею сезонної робочої сили у вигляді мігрантів, які не доїхали до місць збору врожаю через коронавірус. А це спричинило підняття цін на продовольство на світовому ринку», - акцентував Олег Пендзин.

    Тобто простежується прямий зв'язок з цінами на світовому ринку і цінами в Україні, на це ніяк не впливає обсяг врожаю, який збирають в нашій країні. Але продовольчий кошик українця подорожчав не так сильно, як загальносвітовий, а всього лише на 17%. Це пов'язано з тим, що не всі продукти зросли в ціні, у порівнянні з минулим роком, а деякі навіть подешевшали, наприклад, картопля. Адже більшість картоплі на українському ринку вирощується в домогосподарствах населення, а це значить, що люди просто продають свої надлишки.

    Звичайно ж, на думку експерта, важливим фактором, що визначає ціни на продукти харчування, є ціни на енергоносії. «Зараз ціна на газ для промисловості разом з транспортуванням становить десь до 28-30 грн за кубометр. Це фантастична цифра, і вона, звичайно ж, закладається в собівартість продукції. Більш того, це стосується не тільки продуктового сектора, але і промислової групи товарів. Якщо заглибитися в інформацію, яку оприлюднив «Держстат», то там вказана інфляція приблизно 10,5%. Але є показник - індекс цін виробників, і там приріст 41%. Тобто на 41% подорожчали комплектуючі, напівфабрикати, які використовуються в промисловості для виробництва товарів, які потім відображаються на цінниках і тиснуть на інфляцію», - повідомив економіст.

    Якщо розглядати, чому деякі товари, в тому числі навіть українські, на полицях магазинів за кордоном коштують дешевше, ніж в нашій країні, Олег Пендзин пояснює - тому що, відповідно до директив Євросоюзу, у них ПДВ на продуктову групу товарів становить 5-7%, на відміну від України, де ПДВ - 20%. Також аграрна галузь в ЄС на 60% є дотаційною від держави.

    Розглянувши рекордсменів за ціною в цьому році в Україні, а саме соняшникову олію, експерт виділив однією з причин подорожчання те, що на нашому ринку, в основному, представлений цей продукт в середньому і високому ціновому сегменті - соняшникова і оливкова олії. Немає продукту дешевого сегмента, який би стримував ціни - пальмового масла. При тому, що, в основному, сфера громадського харчування та кондитерка використовують тільки його, у відкритому продажі на полицях магазинів пальмового масла немає. Переважно така ситуація складається через те, що це не вигідно монополістам-соняшник. Адже через ціни більшість українців вибирали б тільки пальмову олію. Ще одна причина високого цінника на соняшникову олію - не так багато компаній-виробників, які вирощують для себе сировину. А купуючи його ззовні для переробки, апріорі не буде низькою ціна кінцевого продукту.

    Що стосується цукру, який також суттєво подорожчав за рік, то тут, на думку Олега Пендзина, ситуація трохи інша. Зараз в світі більшість країн споживають тростинний цукор, Україна ж - цукор з буряка. При тому, що в нашій країні приблизно з 25 цукрових заводів три або чотири можуть працювати цілий рік, переробляючи цукровий очерет. Решта ж, працюють в залежності від обсягів зібраного врожаю, а потім консервують своє обладнання до наступного року. Крім іншого, при вступі до Світової організації торгівлі наша країна взяла на себе відповідальність допускати на внутрішній ринок 250 тис. тонн внутрішньої квоти цукру-сирцю для стабілізації внутрішнього ринку. Зараз Україна споживає в рік 1 млн 200 тис. тонн цукру і внутрішня квота таким чином складає близько 20% ринку. «На мій погляд, та ситуація, яка сталася з різким зростанням цін на цукор, особливо в другій половині року, коли підвищився попит на цукор, пов'язана з тим, що наша влада почала виводити тарифну квоту на внутрішній ринок дуже пізно. І вона не встигла стабілізувати ринок в той час, коли очікувався ажіотаж. І ми з вами побачили в період консервації на зиму і варіння варення дуже високі ціни в магазинах. Період цукроваріння закінчується в листопаді-грудні. Тобто весь цей рік ми їли минулорічний цукор. І все подорожчання, яке ми побачили в магазинах, це просто бізнес. Всі енергоносії були оплачені в минулому році, а також ніяке зростання мінімальної зарплати на ціни не могло вплинути», - заявив Олег Пендзин.

    Що стосується майбутніх подорожчань, експерт зазначив, що зростання цін буде спостерігатися у всіх продуктів. Зараз поки найдешевші ціни в році на аграрну продукцію, яку перероблятимуть і витрачатимуть на це енергоносії.

    Економіст спрогнозував, що ціни на хліб можуть підніматися в середньому на 1% на місяць. Картопля приблизно в лютому може подорожчати до такої міри, що вигідно буде завозити імпортну, ніж зберігати продукт, який буде вже в процесі псування. Це стосується і борщової групи продуктів, які мають обмежений термін зберігання в товарному вигляді.

    Теги
    • #подорожчання
    • #продукти
    • #ціни