Невчасний похід у лікарню – загибель: у Кривому Розі через лептоспіроз померла людина, як захиститися
Літо має дві промовисті сторінки – час відпочинку біля прохолодних водойм та підвищений ризик підхоплення лептоспірозу. Криворізький лікар-епідеміолог Ганна Ющук прокоментувала нюанси щодо цього захворювання.
Загалом, в нашій країні за перші 5 місяців цього року було 97 випадків вказаної інфекції. Щодо Кривого Рогу, то зараження мали у Покровському районі міста через риболовлю на Іскрівському водосховищі в Кіровоградській області. Захворілий пізно вирішив звернутися до лікарні і помер.
«Найбільший ризик підхопити небезпечну інфекцію саме влітку та на початку осені, коли люди проводять більше часу біля водойм, ловлять рибу, косять траву, прибирають у підвалах. Річ у тім, що в навколишнє середовище бактерії потрапляють із сечею хворих тварин або носіїв інфекції, а далі бактерія може легко потрапити до людини, якщо у неї на шкірі є тріщини, порізи чи рани або через слизові оболонки рота, носа, очей», - каже фахівець.
Через лептоспіроз можуть виникнути проблеми з нирками, печінкою, часто діагностується запалення оболонок головного і спинного мозку. Несвоєчасне звернення до лікарні – високий ризик смерті. За недугу температура підвищується до 38-40 градусів і тримається такою 3-7 днів. Можна відчути ломоту в тілі, біль у голові, м’язах, особливо литкових. Хворі ледве стоять на ногах.
«Хвороба в середньому триває 3-5 тижнів. Тяжкі форми захворювання, що протікають з симптомами ниркової недостатності, часто закінчується смертю. Особливо висока летальність серед осіб похилого віку. Лептоспіри – це вологолюбні мікроорганізми, які швидко гинуть при висушуванні, тому головним шляхом передачі є водний, але можливе інфікування і через інфіковані харчові продукти. В прісноводних водоймищах лептоспіри виживають до 30 діб», - додає пані Ганна.
Як вберегтися від лептоспірозу:
- Не контактуйте з зараженою водою. Не рибальте і не купайтеся там, де можуть бувати хворі тварини. Наприклад, біля водопою.
- Не торкайтеся інфікованих тварин і дотримуйтесь заходів безпеки, доглядаючи за ними.
- Знищуйте гризунів вдома. Подбайте про безпеку водопостачання і харчів від забруднення виділеннями гризунів.
- Для продуктів тваринного походження обов’язкова термічна обробка.
«В нашому місті дератизацію проводить відділення дезінфектології ВСП «Криворізький РВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» на договірній основі, телефон для довідок (097) 934-52-88», - резюмувала Ганна Ющук.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Україні змінили список продуктів з обмеженим терміном зберігання.