В Україні відзначають Горіховий Спас, – традиції свята та прикмети
29 серпня в нашій державі святкується Хлібний Спас – останній з трьох Спасів. Традиційно в цей день українці печуть хліб та йдуть до церкви на служіння, освячують різні смаколики й сідають за стіл. Про особливості цього дня, прикмети й забобони розповість «Перший Міський» далі.
29 серпня в нашій державі відзначається Горіховий Спас чи за церковною традицією День пам’яті Нерукотворного Образа Спасителя. Він є завершальним у циклі Спасів. Незважаючи на те, що його прийнято святкувати з меншим розмахом, ігнорувати це православне свято не можна. Назва Спасу (Горіховий, Хлібний) символізує клопоти наших предків наприкінці серпня. Йдеться про те, як на полях люди збирали зерно, а у садах – горіхи. В цей день також молотили борошно та з нього випікали хліб, а потім люди йшли до церкви й освячували харчі.
За традицією, сучасні українці 29 серпня також прямують до храмів, слухають богослужіння й освячують продукти. Зокрема, горіхи, зерно, хліб. Також люди приносять мед та яблука, якщо не встигли їх освятити у попередні Спаси. Освятити можна й квіти та лікувальні трави. Все це прийнято нести додому й сідати за стіл з освяченим.
Натомість, варто пам’ятати й про прикмети, пов’язані зі Спасом. Наприклад, у цей день не можна сваритися й лихословити, лінуватися, ходити до лісу, відмовляти у допомозі нужденним. А якщо у Хлібний Спас почнеться дощ, то це означатиме, що осінь буде теплою. Також раніше полюбляли ворожити на волоських горіхах, в залежності від його смаку очікували на біду чи навпаки – щастя.