Медовий сезон у розпалі: пасічники криворіжжя збирають літні сорти
Усе літо українські бджолярі невтомно працювали, а зараз починають отримувати результати. Пасічники вже зібрали травневий мед, різнотрав'я і чекають на врожай меду з соняшника. Вони наголошують про користь усіх продуктів бджільництва – прополісу, пилку, а не лише меду.
Віталій Буровицький продовжує сімейну справу, у нього зараз близько ста вуликів. Чоловік не уявляє свого життя без бджіл, хоча у дитинстві йому взагалі не подобалася ця справа, бо кожне літо проходило на пасіці з дідусем, а потім батьком. Проте з часом бджільництво стало улюбленою частинкою його життя.
«На цей сезон не можна скаржитися, дуже м'який. Наприклад, не було такої спеки, щоб три тижні 30, 35, 40 градусів. були дощі. Я радів щоразу бо знову піде нектар. Був травневий гарний мед, садочки, акація була непогана, соняшник зараз, його буде дуже багато, я думаю, що урожаю вистачить не на один рік», – розповів Віталій.
Він сам вживає усі продукти бджільництва і навіть лікує застуду у своїх дітей настоянкою прополісу.
Пасічники не втрачають можливості допомогти військовим, передавали їм мед взимку, передають і зараз. «Дуже багато ми з пасічниками передаємо мед у фронтову зону, і віск пішов для свічок окопних. Військові радять, до речі, передавати маленькими ємностями: літр, пів літра. Тоді його можна розподілити по окопу, між частинами, а не діжками, як бувало, потім якийсь солдат його буде колупати», – розповів пасічник зі стажем Микола Крамаренко.
Він один з організаторів фестивалю меду, що не один рік поспіль проходить у Кривому Розі. До нього вже зверталися колеги з різних регіонів з проханням організувати «Медовий фестиваль 2023». І якщо дозволить безпекова ситуація, то у вересні криворіжці зможуть поласувати 20, а то і 30 видами меду з Хмельниччини, Львівщини, Чернігівщини, Полтавщини, Дніпропетровщини та інших регіонів.
Він сам вживає усі продукти бджільництва і навіть лікує застуду у своїх дітей настоянкою прополісу. Пасічники не втрачають можливості допомогти військовим, передавали їм мед взимку, передають і зараз. «Дуже багато ми з пасічниками передаємо мед у фронтову зону, і віск пішов для свічок окопних. Військові радять, до речі, передавати маленькими ємностями: літр, пів літра. Тоді його можна розподілити по окопу, між частинами, а не діжками, як бувало, потім якийсь солдат його буде колупати», – розповів пасічник зі стажем Микола Крамаренко. Він один з організаторів фестивалю меду, що не один рік поспіль проходить у Кривому Розі. До нього вже зверталися колеги з різних регіонів з проханням організувати «Медовий фестиваль 2023». І якщо дозволить безпекова ситуація, то у вересні криворіжці зможуть поласувати 20, а то і 30 видами меду з Хмельниччини, Львівщини, Чернігівщини, Полтавщини, Дніпропетровщини та інших регіонів.