Вгору
    Онлайн трансляція
    Програма передач

    Останні відео

    Назад до програми передач

    Попередні випуски

    Результати пошуку

    Що можна та не варто робити на Святвечір та Різдво?

    6 Січня 2023, 11:20 Поділитися

    Уже сьогодні українці, які відзначають Різдво за Юліанським календарем зустрічатимуть Святвечір – одне з найголовніших християнських свят. За багато століть в Україні з’явилось чимало традицій зі святкування. Деякі з них стосуються і того, чого не можна робити в цей день. «Перший Міський» підготував для вас добірку того, як раніше було традиційно готувались та відзначали Різдво та що на свято робити заборонялось.

    Що можна та не варто робити на Святвечір та Різдво

    За традицією, українці перед Різдвом дотримувались 40-денного посту: з 28 листопада і по 6 січня. Під час нього не вживали в їжу м’ясо, молочні страви та яйця. У вихидні та святкові дні дозволялось поласувати рибою. У переддень Різдва, Святвечір, також, традиційно, накривали стіл пісними стравами. Їх обов’язково повинно бути дванадцять – за числом апостолів. Свято розпочиналось зі сходом першої зірки на небо. За традицією, це сповіщало про народження Христа. 

    Основна страва на Різдво – звісно, кутя. Обов’язково також готували борщ, рибу, гриби, вареники (окремо з квасолею та капустою), картоплю та узвар. Дім перед святкуванням Різдва потрібно було прибрати, напоїти та добре нагодувати худобу, оглянути все господарство. Цього вечора ніщо не повинно бути десь забутим, позиченим чи залишеним не вдома. 

    Перед вечерею обов’язково одягали світлий одяг. Щоб притягнути в дім благополуччя запалювали багато свічок. Першим за стіл сідав господар, а уже після нього уся родина. Святкову вечерю починали з молитви та куті. Голова сімейства стоячи згадував померлих родичів та запрошував їх до вечері. Під час трапези намагались по мінімуму виходити з-за столу та говорити тихо. 

    Категорично заборонялось на Святвечір займатись важкою працею. Саме у переддень Різдва незаміжнім заборонялось сідати на розі. А садити за стіл було прийнято лише парну кількість людей. Якщо так ставалось, що кількість людей біля столу була все одно не парною, – тоді хитрували: обов’язково ставили на стіл ще один набір столових приборів, щоб їх кількість все одно ділилась на два.

    Не дозволялось зустрічати Різдво з боргами та образами. Було прийнято віддавати усі борги до Святого вечора, просити вибачення у всіх, кого образили та самому вибачати своїх кривдників. На Різдво не дозволялось йти далеко від дому, бо тоді, за прикметою, блукатимеш весь наступний рік.

    За традицією, українці перед Різдвом дотримувались 40-денного посту: з 28 листопада і по 6 січня. Під час нього не вживали в їжу м’ясо, молочні страви та яйця. У вихидні та святкові дні дозволялось поласувати рибою. У переддень Різдва, Святвечір, також, традиційно, накривали стіл пісними стравами. Їх обов’язково повинно бути дванадцять – за числом апостолів. Свято розпочиналось зі сходом першої зірки на небо. За традицією, це сповіщало про народження Христа. 

    Основна страва на Різдво – звісно, кутя. Обов’язково також готували борщ, рибу, гриби, вареники (окремо з квасолею та капустою), картоплю та узвар. Дім перед святкуванням Різдва потрібно було прибрати, напоїти та добре нагодувати худобу, оглянути все господарство. Цього вечора ніщо не повинно бути десь забутим, позиченим чи залишеним не вдома. 

    Перед вечерею обов’язково одягали світлий одяг. Щоб притягнути в дім благополуччя запалювали багато свічок. Першим за стіл сідав господар, а уже після нього уся родина. Святкову вечерю починали з молитви та куті. Голова сімейства стоячи згадував померлих родичів та запрошував їх до вечері. Під час трапези намагались по мінімуму виходити з-за столу та говорити тихо. 

    Категорично заборонялось на Святвечір займатись важкою працею. Саме у переддень Різдва незаміжнім заборонялось сідати на розі. А садити за стіл було прийнято лише парну кількість людей. Якщо так ставалось, що кількість людей біля столу була все одно не парною, – тоді хитрували: обов’язково ставили на стіл ще один набір столових приборів, щоб їх кількість все одно ділилась на два.

    Не дозволялось зустрічати Різдво з боргами та образами. Було прийнято віддавати усі борги до Святого вечора, просити вибачення у всіх, кого образили та самому вибачати своїх кривдників. На Різдво не дозволялось йти далеко від дому, бо тоді, за прикметою, блукатимеш весь наступний рік.

    Теги
    • #свята
    • #різдво