Вгору
    Онлайн трансляція
    Програма передач

    Останні відео

    Назад до програми передач

    Попередні випуски

    Результати пошуку

    Що варто класти у великодній кошик, а що заборонено, – добірка порад

    23 Квiтня 2022, 12:12 Поділитися

    Щороку у всьому світі віряни відзначають день, коли Ісус Христос воскрес. У 2022 році свято припало для християн на 24 квітня. Зазвичай на Великдень віряни прямують до храмів, аби долучитись до молитви й освятити кошик із продуктами. Проте є деякі особливості щодо вмісту великоднього кошику, тому редакція «Першого Міського» підготувала спеціальну добірку порад.

    Що варто класти у великодній кошик, а що заборонено, – добірка порад

    Великдень – найдавніше християнське свято, воно є головним у богослужебному році й встановлене на честь Воскресіння Ісуса Христа. Зазвичай у суботу в церквах починаються богослужіння з нагоди свята. Традиційно віряни долучаються до молитви й посвячують великодні кошики. Однак його варто складати правильно й не покласти щось зайве. Інколи трапляється, коли люди не знають, що саме покласти у кошик. Кожен продукт у корзинці має символічне значення, тому й є прийнятним для освячення, а деякі брати не рекомендується. Тому «Першого Міського» підготувала спеціальну добірку.

    Що слід класти у великодній кошик:

    – паска – найголовніша складова кошику, адже саме цей виріб символізує тіло Христа і його воскресіння. Цю здобу можна випікати у Чистий четвер, а також в Велику суботу вранці. Рецепти та особливості випікання паски можуть відрізнятись в залежності від країни та регіону, але в основному у здоби кругла форма бо таким був саван Христа, а зверху паску прикрашають або символічними візерунками з тіста, або мажуть збитими яйцями;

    – фарбовані яйця – неодмінний атрибут Великодня, що символізує для нове життя і відродження. До Великодня традиційно готують писанки. Колір та малюнки також мають різні значення;

    – молочна продукція – сир, сметана або сирна паска. Необхідність такого продукту пов’язана із тим, що молоко є символом любові Бога до людей, домашній сир та масло ототожнюються з жертовністю та ніжністю до Бога;

    – м’ясні вироби – найчастіше у великодньому кошику можна знайти шинку, ковбаси, запечене м’ясо та сало. Варто зазначити, що такі смаколики не можна заносити до храму, де не може знаходитися нічого, що пов’язано з загибеллю живих істот – якщо такі страви є у кошику, то він має знаходитися лише на церковному подвір’ї. Споживати ж м’ясні вироби православна церква не забороняє.

    Що не можна нести на освячення на Великдень:

    – алкогольні напої – до великоднього кошика не можна класти спиртного;

    – кров’яна ковбаса – не можна приносити продукти, вироблені з крові;

    – гроші, ключі, прикраси та інші матеріальні цінності;

    – ніж – є думки, що освячені продукти потрібно розрізати посвяченим ножем, проте це помилка, ножі ніхто не освячує.

    Великдень – найдавніше християнське свято, воно є головним у богослужебному році й встановлене на честь Воскресіння Ісуса Христа. Зазвичай у суботу в церквах починаються богослужіння з нагоди свята. Традиційно віряни долучаються до молитви й посвячують великодні кошики. Однак його варто складати правильно й не покласти щось зайве. Інколи трапляється, коли люди не знають, що саме покласти у кошик. Кожен продукт у корзинці має символічне значення, тому й є прийнятним для освячення, а деякі брати не рекомендується. Тому «Першого Міського» підготувала спеціальну добірку.

    – паска – найголовніша складова кошику, адже саме цей виріб символізує тіло Христа і його воскресіння. Цю здобу можна випікати у Чистий четвер, а також в Велику суботу вранці. Рецепти та особливості випікання паски можуть відрізнятись в залежності від країни та регіону, але в основному у здоби кругла форма бо таким був саван Христа, а зверху паску прикрашають або символічними візерунками з тіста, або мажуть збитими яйцями;

    – фарбовані яйця – неодмінний атрибут Великодня, що символізує для нове життя і відродження. До Великодня традиційно готують писанки. Колір та малюнки також мають різні значення;

    – молочна продукція – сир, сметана або сирна паска. Необхідність такого продукту пов’язана із тим, що молоко є символом любові Бога до людей, домашній сир та масло ототожнюються з жертовністю та ніжністю до Бога;

    – м’ясні вироби – найчастіше у великодньому кошику можна знайти шинку, ковбаси, запечене м’ясо та сало. Варто зазначити, що такі смаколики не можна заносити до храму, де не може знаходитися нічого, що пов’язано з загибеллю живих істот – якщо такі страви є у кошику, то він має знаходитися лише на церковному подвір’ї. Споживати ж м’ясні вироби православна церква не забороняє.

    Що не можна нести на освячення на Великдень:

    – алкогольні напої – до великоднього кошика не можна класти спиртного;

    – кров’яна ковбаса – не можна приносити продукти, вироблені з крові;

    – гроші, ключі, прикраси та інші матеріальні цінності;

    – ніж – є думки, що освячені продукти потрібно розрізати посвяченим ножем, проте це помилка, ножі ніхто не освячує.

    Теги
    • #кошик
    • #великдень