Вверх
    Онлайн-трансляция
    Программа передач

    Последние видео

    Назад до програми передач

    Предыдущие выпуски

    Результаты поиска

    Медична реформа. Нові госпітальні округи. Нові опорні лікарні.

    14 Лютого 2020, 17:05 Поделиться

    27 грудня 2019 року постановою № 1074 Кабінет Міністрів України затвердив новий порядок створення госпітальних округів.
    Тепер госпітальний округ створюється в межах області. Госпітальна рада, як дорадчій орган, утворюється облдержадміністрацією. Облдержадміністрація з урахуванням пропозицій госпітальної ради затверджує план розвитку округу на наступні 3-5 років. Очолює госпітальну раду заступник голови ОДА.

    Аналізуючи нововведення, можна зробити висновок про повернення до певної централізації медичної галузі в межах області. Якщо раніше в Дніпропетровській області було п’ять округів, і влада на місцях повинна була планувати розвиток мережі медичних закладів, то зараз це будуть робити чиновники в облдержадміністрації. Так, право щодо реорганізації медичних закладів залишилось у органів місцевого самоврядування, але при прийнятті рішень вони будуть враховувати затверджений план розвитку.

    Чи буде більше користі від такої «централізації» медичним працівникам та пацієнтам - мабуть ні. Тепер міським радам та виконкомам міських рад (їм також надали таке право) буде простіше робити реорганізацію будь-якої лікарні прикриваючись рішенням області і практично уникати відповідальності перед громадою.

    15 січня 2020 року розпорядженням Кабінету Міністрів України № 23-р затверджено перелік опорних закладів охорони здоров’я.

    На території міста Кривого Року визначено три опорні лікарні:
    КНП «Криворізька міська лікарня № 2»
    КНП «Криворізька міська лікарня № 7»
    КНП «Криворізька міська лікарня № 17»

    Якщо лікарня № 2 більш-менш відповідає вимогам та може мати фінансову стійкість, то відповідність інших викликає сумніви. Скільки коштів потрібно для приведення цих лікарень до вимог, скільки коштів потрібно взагалі для лікарень міста - незрозуміло. Про це мовчить і управління охорони здоров’я, і виконком міської ради. Більше того обсяг міських програм охорони здоров’я на 2020 рік залишився майже на рівні 2019 року.

    Ще в минуло році, виступав на сесії міської ради з пропозицією суттєво збільшити фінансування та підтримку міських закладів охорони здоров’я, але виконком не дослухався, знову у влади інші пріоритети. А час їде, вже з 1 квітня медичні заклади повинні працювати за новою системою.

    На наступних сесіях і далі буду переконувати колег, щоб міська рада під час перерозподілу міського бюджету збільшила фінансування міських програм з охорони здоров’я, та «підставила плече» комунальним лікарням міста.

    Теги
    Комментарии