Вгору
    Онлайн трансляція
    Програма передач

    Останні відео

    Назад до програми передач

    Попередні випуски

    Результати пошуку

    Новорічна математика: фахівці порахували у скільки криворіжцям обійдеться святковий стіл

    28 Грудня 2025, 18:30 Поділитися

    За підрахунками Інституту аграрної економіки, родина з чотирьох осіб у середньому витратить на святкові страви близько 3 980 гривень – це на 10,7% більше, ніж торік. Якщо ж не відмовляти собі в делікатесах, чек легко може зрости до 4 793 гривень.

    Новорічна математика: фахівці порахували у скільки криворіжцям обійдеться святковий стіл

    Розрахунки робили на основі середніх цін у супермаркетах по країні станом на середину грудня. 

    «Зростання вартості новорічного столу однозначно спричинене наслідком воєнних дій - суттєвими втратами в економіці, скороченням виробництва та дефіцитом продукції», – пояснив директор Інституту аграрної економіки Юрій Лупенко.

    Традиційний салат олів’є (близько 3 кг продуктів) цього року обійдеться у 406,87 грн – плюс майже 6% до минулорічної ціни. Найбільше «з’їдає» бюджет ковбаса: 180 грн за пів кілограма.

    «Оселедець під шубою» подорожчав зовсім несуттєво – 174,83 грн за півтора кг продуктів. Це на 4% більше, ніж торік. Тут основні витрати припадають на філе оселедця та майонез. 

    І це, якщо готувати власноруч. У кулінаріях популярних магазинів 1 кг Олівʼє обійдеться близько 300 грн, а оселедець під шубою доведеться віддати від 270 грн за 1 кг.

    Для тих, хто все ж хоче щедрий на наїдки стіл, делікатеси додадуть до чеку ще понад 800 гривень:
    -  100 г червоної ікри – 469 грн;
    -  180 г червоної риби – 344 грн. 

    Проте здорожчали не всі позиції. До прикладу, завдяки рекордному врожаю овочі подешевшали. Наприклад, 2 кг картоплі вартують лише 29 грн. Морква та буряк – більш ніж удвічі дешевші, ніж торік.
    Фрукти в середньому потягнуть на 200 гривень, що на 22% менше, ніж минулого року. 

    «Навіть у складних умовах аграріям вдалося зібрати рекордний урожай, що стримало ціни на частину продуктів. Та вплив війни й дорогих енергоносіїв усе ще залишається ключовим чинником подорожчання», – підсумував Юрій Лупенко.

    Нагадаємо, раніше ми писали, що через інфляцію українські робітники не відчули підвищення зарплат..

    Розрахунки робили на основі середніх цін у супермаркетах по країні станом на середину грудня. 

    «Зростання вартості новорічного столу однозначно спричинене наслідком воєнних дій - суттєвими втратами в економіці, скороченням виробництва та дефіцитом продукції», – пояснив директор Інституту аграрної економіки Юрій Лупенко.

    Традиційний салат олів’є (близько 3 кг продуктів) цього року обійдеться у 406,87 грн – плюс майже 6% до минулорічної ціни. Найбільше «з’їдає» бюджет ковбаса: 180 грн за пів кілограма.

    «Оселедець під шубою» подорожчав зовсім несуттєво – 174,83 грн за півтора кг продуктів. Це на 4% більше, ніж торік. Тут основні витрати припадають на філе оселедця та майонез. 

    І це, якщо готувати власноруч. У кулінаріях популярних магазинів 1 кг Олівʼє обійдеться близько 300 грн, а оселедець під шубою доведеться віддати від 270 грн за 1 кг.

    Для тих, хто все ж хоче щедрий на наїдки стіл, делікатеси додадуть до чеку ще понад 800 гривень:
    -  100 г червоної ікри – 469 грн;
    -  180 г червоної риби – 344 грн. 

    Проте здорожчали не всі позиції. До прикладу, завдяки рекордному врожаю овочі подешевшали. Наприклад, 2 кг картоплі вартують лише 29 грн. Морква та буряк – більш ніж удвічі дешевші, ніж торік.
    Фрукти в середньому потягнуть на 200 гривень, що на 22% менше, ніж минулого року. 

    «Навіть у складних умовах аграріям вдалося зібрати рекордний урожай, що стримало ціни на частину продуктів. Та вплив війни й дорогих енергоносіїв усе ще залишається ключовим чинником подорожчання», – підсумував Юрій Лупенко.

    Нагадаємо, раніше ми писали, що через інфляцію українські робітники не відчули підвищення зарплат..

    Теги
    • #Україна
    • #свято
    • #новий рік